Verkiezingen19 - "Ik denk dat Franstalig Brussel centrum-links blijft" © BELGA

De PS van Brussels minister-president Rudi Vervoort blijft in de hoofdstad aan Franstalige kant de grootste partij, voor Ecolo. Het zijn de socialisten die dus vanaf maandag het initiatief mogen nemen voor een nieuwe Brusselse regering. Een progressieve meerderheid is een vereiste voor Vervoort. "Ik denk dat Franstalig Brussel centrum-links blijft", zei hij aan Bruzz.


"Na het partijbureau morgen/maandag gaan we het initiatief nemen om de verschillende partijen uit te nodigen", legt de Brusselse minister-president uit. Een progressieve meerderheid met een positief meerderheidsakkoord voor de Brusselaars is waar Vervoort naartoe wil. Een meerderheid met Ecolo en DéFI lijkt een zeer reële optie. "Alles is mogelijk. Iedereen heeft zijn favorieten, maar daar spreken we vanavond niet over", zegt Vervoort.
Enige ongerustheid is er bij de PS wel over de ontwikkeling in Vlaanderen en de grote vooruitgang van Vlaams Belang. Vervoort ziet één aansteker voor die uitslag: N-VA. "Op federaal niveau is er veel over migratie en veiligheid gesproken. Er was een probleem, maar Theo Francken heeft met zijn tweets een zware sfeer gecreëerd in Vlaanderen. En als je die sfeer creëert stem je voor het origineel en niet voor de kopie. De morele fout hiervoor ligt bij de N-VA".
N-VA-voorzitter Bart De Wever stelde eerder dat hij absoluut niet met PS en Ecolo wil regeren. "PS en Ecolo zijn democratische partijen, hij kan niet zomaar zeggen dat hij niet met ons spreekt. Natuurlijk spreekt hij met de MR, maar gaan zij een tweede keer zo een avontuur aangaan? Ik hoop van niet", aldus Vervoort.