Uittredend minister-president van de Duitstalige Gemeenschap Oliver Paasch heeft zondag aangekondigd dat hij maandag onderhandelingen wil starten voor een voortzetting van de ProDG-PFF-SP-coalitie in het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap.


De liberalen van de Freiheit und Fortschritt (PFF) verliezen wel een zetel, maar "met 13 zetels op 25 beschikken we nog altijd over een meerderheid", aldus Paasch, die voor de verkiezingen had aangegeven dat hij met dezelfde partners wilde voortbesturen als de uitslag van de verkiezingen dat toeliet. Hij toonde zich ook tevreden over zijn resultaat en dat van zijn partij: "Voor het eerst in meer dan 30 jaar is de CSP niet de grootste partij in de Duitstalige gemeenschap."
De lijsttrekster van de christendemocratische CSP, Collin Kraft, was ondanks het verlies van een zetel tevreden over het resultaat. Ze verwees naar het feit er dat 14 nieuwe namen op de lijst stonden. Ze wees erop dat de uittredende coalitie een erg krappe meerderheid van 13 op 25 zetels heeft. Daarom moeten volgens haar CSP en ProDG rond de tafel gaan zitten. "Samen hebben we 12 zetels, dus moeten we een derde partner zoeken. Voor Kraft is Vivant alvast uitgesloten.
Met een winst van 2,96 procentpunten haalde Ecolo 12,51% een zetel extra en hebben de Duitstalige groenen opnieuw een erkende fractie van drie leden. Lijsttrekker Freddy Mockel toonde zich verheugd: "Met drie zetels zijn we dan wel niet aan zet, maar we kunnen wel op een andere manier werken. We wilden opnieuw een erkende fractie vormen en dat is gelukt".