Veel obstakels op pad van vrouwelijke journalisten © BELGA

Onzekerheid, segregatie, stereotypes ... een studie van drie onderzoeksters van de Franstalige universiteit ULB (Université libre de Bruxelles) schetst geen rooskleurig beeld van de werkomstandigheden van vrouwelijke journalisten in Franstalig België. De directies van de mediabedrijven lijken bovendien geen besef te hebben van deze moeilijkheden en zelden na te denken over de plaats van de vrouw op hun redactie.


Vrouwen zijn goed voor een derde van de Belgische journalisten, bleek uit een nationale enquête die de universiteit van Gent dit jaar uitvoerde. De drie vorsers van de ULB verstuurden in september-oktober een vragenlijst waarop 507 mensen antwoordden, onder wie 54 procent mannen en 46 procent vrouwen.

"Er bestaat een verticale en horizontale segregatie binnen de redacties", zeggen Florence Le Cam, Manon Libert en Lise Ménalque over de resultaten van hun onderzoek. Vrouwen botsen op meer moeilijkheden om vooruit te gaan in hun loopbaan, om op te klimmen in de hiërarchie, hoewel evenveel mannen (35%) als vrouwen (32%) ambitie hebben om een ploeg te leiden. Bovendien worden vrouwen vaker op cultuur, maatschappij, lifestyle ... gezet, terwijl mannen meer ingeschakeld worden op economie en politiek.

De studie van de Brusselse universiteit geeft voorts aan dat de helft van de Franstalige vrouwelijke journalisten nooit het slachtoffer van pesterijen, ongewenste seksuele intimiteiten of agressie werd, tegen 70 procent van de mannen.