Premier Charles Michel wil de Belgische klimaatambities wel opschroeven, maar dan moeten het parlement en de deelstaten mee. Dat liet hij woensdagavond verstaan tijdens een gedachtewisseling in de Kamer.


De gedachtewisseling kwam er op vraag van Groen-Ecolo. De groenen willen ook een resolutie door de Kamer loodsen waarin ons land de klimaatambities nog opschroeft.
De premier heeft daar wel oren naar, liet hij woensdag verstaan. "Net als u besef ik wat de inzet is voor ons en de komende generatie", klonk het. "Het is de wil van de regering om het debat op te starten om ons ambitieniveau te versterken en om daarbij becijferde doelstellingen te gebruiken."
De premier wil het punt volgende week ook voor het Overlegcomité brengen, waar de verschillende deelregeringen van ons land samenkomen. De premier vraagt daar "een duidelijk mandaat van de deelgebieden", maar met "respect voor de institutionele regels."
Verder moet ook het parlement nog mee willen. De huidige oranje-blauwe regeringscoalitie heeft geen meerderheid in het halfrond. "Ik bevestig met sterke vastberadenheid dat we absoluut meer willen doen, maar een resolutie van een fractie is één ding. Dat is nog geen meerderheid in het parlement. We zullen zien of het mogelijk is om dat te steunen met een meerderheid in het parlement, wat belangrijk is gezien de politieke omstandigheden."
De premier toonde zich ook voorstander van een soort taskforce die de klimaatambities verder moet onderzoeken, en van het voorstel van de Waalse regering om de VN-klimaattop in 2020 (COP26) te organiseren.
Ecolo-kopstuk Jean-Marc Nollet was niet volledig tevreden met de uitspraken van de premier. "Er is geen engagement, en er zijn geen cijfers", zei hij.