Een kleine dertig landen hebben woensdag op de klimaattop in Katowice (COP24) opgeroepen om het tempo van de strijd tegen de klimaatverandering te versnellen. Nederland en Luxemburg, mede-ondertekenaars van een Benelux-verklaring tot de Europese Unie voor meer klimaatambitie, ondertekenden ook deze tekst. België was (nog) niet in staat te ondertekenen, door de afwezigheid van het akkoord van de Vlaamse regering.


De verklaring van deze 'High Ambition Coalition" werd voorlopig ondertekend door 26 landen, waarbij Canada, Costa Rica, Denemarken, Fiji, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Luxemburg, Spanje, het Verenigd Koninkrijk of nog Nieuw-Zeeland. Europees Commissaris Cañete ondertekende de tekst eveneens.
België was daar niet toe in staat. "Brussel, Wallonië en de federale regering gingen akkoord met de tekst", aldus federaal minister van Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem aan Belga. "Vlaanderen moet er nog over nadenken, en heeft geen 'nee' gezegd". Het lijkt er dus op dat de deur op een kier blijft voor een latere ondertekening van België.
Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) laakte de houding van de Vlaamse regering, en vooral van de N-VA. Hij beschuldigde de partij van opnieuw "afremmen" en van "saboteren". Collega Bruno Tobback (sp.a) omschreef de toestand als "genant".