Premier voert gesprekken met Kamerfracties © BELGA

Premier Charles Michel is in de Kamer gestart met zijn gesprekken met de verschillende fracties. Hij wil daarbij "alle democratische partijen consulteren". "Hij wil een kwaliteitsvolle dialoog in het belang van de stabiliteit en continuïteit", zo is in de entourage van de premier te horen.


Moet de herschikte regering-Michel na het vertrek van N-VA het vertrouwen van de Kamer vragen of niet? Verschillende oppositiepartijen vinden alvast van wel. Een juridisch advies van de diensten van de Kamer lijkt hen ook gelijk te geven. Hoewel ze juridisch niet afdwingbaar is, bestaat er volgens die nota een "grondwettelijke gewoonte" dat een regering ook na een wijziging van haar samenstelling met een regeringsverklaring of -mededeling komt, waarna een debat en vertrouwensstemming volgen.

Op de middag komt de conferentie van voorzitters van de Kamer bijeen om zich te buigen over het gewijzigde politieke landschap. Intussen voert premier Michel gesprekken met de verschillende fracties in de Kamer. Momenteel zit de eerste minister samen met N-VA-fractieleider Peter De Roover. Nadien volgen de andere "democratische partijen".