Koopkracht, veiligheid en klimaat prioriteiten van oranje-blauwe coalitie © BELGA

Koopkracht en socio-economisch beleid, veiligheid en justitie, en klimaat. Dat zullen de drie prioriteiten vormen van de nieuwe oranje-blauwe coalitie. Dat heeft premier Michel deze namiddag gezegd op een persconferentie na de eerste ministerraad van de nieuwe regering. Ook wil de premier constructief samenwerken met het parlement. Daarvoor zal hij onmiddellijk na zijn terugkeer uit Marrakesh de nodige contacten leggen.


Premier Charles Michel wil voorkomen dat er vervroegde federale verkiezingen komen. Dat heeft hij vandaag laten verstaan bij RTL-TVi. In dat scenario dreigt het land immers lange tijd te worden geblokkeerd, want op 26 mei vinden er sowieso Vlaamse en Europese verkiezingen plaats.

Vanuit Grondwettelijk oogpunt is het volgens de eerste minister niet nodig de Kamers te ontbinden na het ontslag van de N-VA-ministers en staatssecretarissen uit de regering. De "verantwoordelijke oranje-blauwe" regering zal voortaan echter over slechts 52 op 150 Kamerzetels beschikken.

"De Grondwet geeft aan dat een meerderheid in het parlement verkiezingen kan vragen. Ik wil in dialoog gaan met het parlement. Indien er vervroegde verkiezingen zouden komen, indien het de keuze zou zijn de regering richting vervroegde verkiezingen te duwen, dan zitten we in een situatie die het land gedurende een jaar zou blokkeren. De kans is klein dat een nieuwe regering zal gevormd zijn alvorens de kiezer enkele maanden later heeft gestemd voor het regionale en Europese niveau", legt Michel uit.

Daarom steekt de premier de hand uit naar het parlement, met name om het licht op groen te zetten voor de beslissingen die al binnen de regering waren afgeklopt, zoals de begroting. "We zullen zien of N-VA, die de beslissingen binnen de regering steunde, die ook zal steunen in het parlement. Het zou een principe van verantwoordelijkheid zijn, wat coherent zou zijn in hoofde van N-VA".

Om een antwoord te bieden op de vragen bij de bevolking over koopkracht en klimaat, wacht de eerste minister eveneens af welke houding de oppositie zal aannemen. "Over die thema's zou kunnen worden voorgesteld bepaalde initiatieven te accentueren of te versterken", luidde het. Na zijn terugkeer uit Marrakesh zal de premier contact opnemen met de fracties in het parlement.

Ondanks de breuk in de regering, lijkt het klimaat tussen N-VA en MR niet geheel onder het vriespunt gedaald. Gisterenavond bedankte de premier de N-VA'ers voor het "gigantische werk" dat ze samen hadden verricht, en N-VA-voorzitter Bart De Wever en vicepremier Jan Jambon benadrukten dat de premier deze week in de Kamer had "gevochten" voor zijn regering. Ook vandaag benadrukte Michel de goede samenwerking tijdens de voorbije regeerperiode.

Over toekomstige coalities wilde Michel geen uitspraken doen. "Vier en een half jaar geleden heb ik verklaard te denken dat het onmogelijk was een regering met N-VA te vormen. Men heeft me nadien vaak verweten een regering met N-VA te maken. Ik trek lessen uit mijn ervaring en zal geen uitspraken doen over toekomstige allianties".