Brussel

Vandaag
  • 18°
  • 7%
  • NW 24km/u
Het weer voor 10 dagen

10 schandalen in de automobielwereld

10 schandalen in de automobielwereld


De Volkswagen-affaire, of dieselgate, is één van de grootste schandalen in de automobielwereld. Maar het is lang niet de enige keer dat er fouten werden gemaakt, vals werd gespeeld of gelogen werd. En dikwijls met ernstige gevolgen.

Dieselgate: slimme software

Dieselgate: slimme software


De Volkswagen-groep wilde in de Verenigde Staten zijn wagens aan de man brengen door op het lage verbruik te spelen. Maar in de States zijn de testcycli strenger dan in Europa. De oplossing: enkele codelijnen die weten wanneer de auto wordt getest. Daardoor gaat de motor anders rijden dan hij normaal op de weg zou doen. Het werd een wereldwijd schandaal dat al sinds 2015 de krantenkoppen haalt.

Takata: defecte airbags

Takata: defecte airbags


Takata, oftewel de val van een automobielgigant. Minstens 17 mensen verloren het leven omdat de airbags van deze onderaannemer het lieten afweten. Tientallen miljoenen auto's moesten terug naar de garage om hun defecte airbags te laten vervangen. Dit schandaal kwam in 2008 aan het licht en het einde is nog niet in zicht.

General Motors: motor uitgeschakeld

General Motors: motor uitgeschakeld


In 2014 moest GM 29 miljoen voertuigen terugroepen omwille van een probleem met het contactslot. Daardoor konden de motor, de stuurbekrachtiging en de airbags plots stoppen met werken. De balans: 124 doden en 275 gewonden ten gevolge van dit technische probleem. GM betaalt in 2015 uiteindelijk een boete van 900 miljoen dollar.

Toyota: ongewild versnellen

Toyota: ongewild versnellen


In 2010 gingen sommige Toyota's plots versnellen. Dit technische probleem veroorzaakte 5 doden. De constructeur heeft dan heel wat wagens teruggeroepen en betaalde een boete van 1,2 miljard dollar om aan verdere vervolging te ontsnappen. Nochtans zou het probleem te wijten geweest zijn aan slecht geplaatste tapijten!

Mitsubishi: in het geheim teruggeroepen

Mitsubishi: in het geheim teruggeroepen


In 2016 werd Mitsubishi aan de schandpaal genageld omwille van vervalste verbruiksinformatie. Maar ook in 2004 kreeg het merk met de diamant al te maken met een schandaal. Toen had de constructeur in het geheim auto's teruggeroepen. De constructeur voerde aanpassingen omwille van een technische probleem uit maar 'vergat' de eigenaars hierover in te lichten. Tot zich een dodelijk ongeval voordeed: toen moest Mitsubishi alsnog op grote schaal wagens terugroepen.

Ford Explorer en Firestone: klapbanden

Ford Explorer en Firestone: klapbanden


In 2000 moest de bandenfabrikant Firestone 6,5 miljoen banden op de 4x4 Ford Explorer vervangen. Er hadden zich in de Verenigde Staten al honderden ongevallen met klapbanden voorgedaan, waaronder 88 met dodelijke afloop. De oorzaak lag niet enkel bij de banden zelf maar ook bij het feit dat de constructeur de druk van de banden op de 4x4 had verminderd.

Eland - Mercedes A-Klasse: 1-0

Eland - Mercedes A-Klasse: 1-0


In 1997 belandden drie Zweedse automobieljournalisten in het ziekenhuis nadat ze met de Mercedes A-Klasse een zogenaamde elandtest deden. Een ramp voor het gloednieuwe model. Mercedes besliste het model van de markt te halen en een aantal veranderingen door te voeren: zo werd de ophanging lager en kreeg de auto standaard ESP mee. Daardoor kon het merk zijn imago met brio herstellen.

DeLorean: schulden en drugs

DeLorean: schulden en drugs


Als de DMC-12 niet de ster van de film Back to the Future was geweest, was het merk DeLorean nooit tot ons collectieve geheugen gaan behoren. Het merk bestond helemaal niet lang, maar kende wel een bewogen geschiedenis. De fabriek in Noord-Ierland was minder dan 2 jaar open, van 1981 tot het faillissement in 1982. Bovendien was de baas John DeLorean in een drugszaak verwikkeld.

Ford Pinto: kwetsbare brandstoftank

Ford Pinto: kwetsbare brandstoftank


In de seventies kwam de Ford Pinto in de Verenigde Staten in opspraak. Ingenieurs hadden ontdekt dat de brandstoftank bij een aanrijding kon scheuren. Nochtans werd het model bewust met deze fout geproduceerd. Ford had beslist dat de kost voor eventuele rechtszaken lager zou liggen dan de kost om het model aan te passen.

Audi 5000: onterecht beschuldigd

Audi 5000: onterecht beschuldigd


In 1986 was Audi kop van jut in een Amerikaanse reportage. De teams van het programma 60 Minutes de Audi 5000 aan en beweerden dat hij ongewild versnelde. Het enige probleem met de 5000 was dat het gas- en rempedaal te dicht bij elkaar stonden. Maar Audi communiceerde barslecht over de hele affaire en verloor daardoor talloze klanten.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0