Het grote offensief van de SUV's

Nieuws | De SUV heeft zich ontpopt tot een populair segment. Alle autobouwers zijn dan ook op de kar gesprongen. Net zoals Jaguar, die na de F-Pace de E-Pace zal lanceren, en Volvo die uitpakt met de toekomstige XC40. In afwachting vind je hier alvast een bloemlezing van de laatste nieuwe SUV's.

Door MediaForta

Deel dit nieuws

De SUV heeft zich ontpopt tot een populair segment. Alle autobouwers zijn dan ook op de kar gesprongen. Net zoals Jaguar, die na de F-Pace de E-Pace zal lanceren, en Volvo die uitpakt met de toekomstige XC40. In afwachting vind je hier alvast een bloemlezing van de laatste nieuwe SUV's. De volgende SUV- of cross-overmodellen komen het gamma verrijken. Sommige zijn splinternieuw. Andere zijn monovolumes of ludospaces die tot een SUV werden omgevormd. En sommige modellen zijn zelfs de eerste SUV's in de catalogus van het merk.

Alfa Romeo Stelvio

Alfa Romeo waagt zich met de Stelvio aan een SUV-model. Het chassis van de Giulia diende als basis voor dit nieuwe model van de Milanese autobouwer. De rijtuigbak staat uiteraard iets hoger. Mechanisch gezien geniet deze auto van vierwielaandrijving. De cocktail blijft echter sportief, zeker met de Quadrifoglio versie die is uitgerust met een V6 biturbo van 510 pk en een Q4 integrale transmissie. De Stelvio is wat bescheidener en kan makkelijk een helling op met zijn dieselmotor van 210 pk, 180 pk of een 150 pk met twee aandrijfwielen. In benzineversie kan hij ook 200 en 280 pk halen.

Citroën C3 Aircross

De Citroën C3 Picasso is niet meer. Dit model ontpopte zich tot een compacte SUV en kreeg de naam C3 Aircross. Toch behoudt het de kenmerken van een monovolume, zoals de verschuifbare achterbank. De C3 Aircross is uitgerust met een variabele kofferbak (410 l tot 520 l) en met variabele beenruimte achteraan. En aangezien de passagierszetel vooraan kan neerklappen, kunnen er ook grote voorwerpen uit pakweg een meubelwinkel in worden vervoerd. Toch is dit een op en top SUV. De Citroën heeft geen vier aangedreven wielen, maar is uitgerust met een elektronisch aandrijfsysteem en een controlesysteem bij het afdalen. Te koop vanaf deze herfst.

DS 7 Crossback

De DS7 Crossback is een grote luxueuze SUV en beleefde zijn gloriemoment tijdens de eedaflegging van Emmanuel Macron. De wagen zal eerst via het internet worden verkocht alvorens hij in de showroom opduikt. Het paradepaardje van DS is uitgerust met een actieve ophanging met camera. De camera speurt de weg af op zoek naar oneffenheden. Zo kan de ophanging van tevoren worden aangepast. Deze SUV mikt ook op de Chinese markt en start zijn carrière met 5 motoren van 130 pk tot 225 pk. In 2019 zal het hybride model tot 300 pk kunnen halen.

Hyundai Kona

De Hyundai Kona, de aartsvijand van de Nissan Juke, is het antwoord van Korea op de Japanse cross-over. Deze kleine SUV van 4,16 meter lang kenmerkt zich door zijn resoluut gedurfde stijl en atletische lijnen. De Kona is uitgerust met een groot zeshoekig radiatorrooster dat de voorzijde domineert en met verlichting op verschillende niveaus. Ook de achterkant is erg bijzonder met de dubbele niveaus ledlampen. Zijn vormgeving is compatibel met de 4 aandrijfwielen die bij bepaalde types motoruitrusting beschikbaar zijn. Deze wagen is uitgerust met een benzine- en dieselmotor van 115 tot 177 pk. Beschikbaar tegen het einde van het jaar.

Kia Stonic

De Kia Stonic heeft een bravere look dan zijn nichtje de Hyundai Kona. Deze compacte SUV is dus een sterke concurrent voor de Renault Captur en Peugeot 2008. Hoewel deze auto Koreaanse roots heeft, viel deze SUV onder de supervisie van het Duitse development center van de autobouwer. De Kia-toets is te zien op het 7 inch-scherm en de gekleurde lijnen in de cabine. Op motorvlak wordt de driecilindermotor van 120 pk van de Kia Rio gebruikt. Er zal ook een dieselversie beschikbaar zijn vanaf de lancering in de herfst, een 1.6 CRDi van 110 pk, in afwachting van meer moderne oplossingen in 2018.

Mitsubishi Eclipse Cross

Mitsubishi is eigenlijk de specialist van de 4x4's, maar voegt deze keer een SUV toe aan zijn gamma: de Eclipse Cross. Deze auto van 4,40 m heeft een origineel ontwerp, vooral achteraan. De cabine is uitgerust met een touchpad. Maar het is vooral een splinternieuw model met een ongeëvenaarde vormgeving. De bouwers van de auto met de diamant hebben evenmin getwijfeld om elementen van de Outlander te hergebruiken. Deze compacte SUV is uitgerust met integrale S-AWC transmissie. Qua motor kun je kiezen tussen een 2,2 l dieselmotor of een 1,5 l benzinemotor.

Opel Crossland X

De Opel Meriva wordt vervangen door de Crossland X. Er komt dus een compacte SUV in de plaats van de kleine monovolume. Deze werd samen met PSA ontwikkeld, maar onderscheidt zich van de Peugeot 2008. De Crossland X heeft andere afmetingen dan zijn Franse nichtje. De stijl en de kleuren richten zich eerder op een jong publiek. De ingebouwde multimediatoepassingen met onder andere het connected OnStar systeem zijn het bewijs van het jongere elan. Toch is deze SUV vooral een praktische wagen. Hij werd ontworpen om in te spelen op de noden van gezinnen met kleine kinderen of voor vrijetijdsbesteding.

Peugeot 5008

De Peugeot 5008 was een monovolume, maar werd omgetoverd tot een SUV met 7 zitplaatsen. Als kers op de taart kunnen op de tweede rij 3 kinderzitjes worden vastgemaakt dankzij de Isofix bevestiging. Bovendien biedt de koffer enorm veel opbergruimte. Het merk met de leeuw heeft dus gezorgd voor een wagen die de hele familie plus de bagage aankan. De bestuurder heeft in de i-Cockpit een digitaal scherm op ooghoogte. Hij kan ook genieten van een massage. Hiervoor moet hij het massageprogramma activeren via he aanraakscherm van de console. Deze SUV heeft geen integrale transmissie maar je kunt de 5008 met tien verschillende motoren kopen!

Range Rover Velar

De Range Rover Velar vormt de link tussen de Evoque en de Range Rover Sport. Wanneer je zijn blazoen bekijkt, besef je dat dit een erg luxueuze SUV is. Deze 4x4 in hart en nieren werd ook ontworpen om zware lasten te trekken. Land Rover voorzag deze SUV van twee grote aanraakschermen van 10 inch, waarvan één de airco/verwarming en de masserende stoelen bedient. De sleutel-armband is de surplus. Deze schok- en waterbestendige tool beschikt over een transponder waarmee de auto kan worden geopend en gesloten. Bij het afsluiten zal dit vóór een sportieve activiteit alle sleutels deactiveren die in de cabine zijn achtergebleven. Beschikbaar vanaf de zomer.

Seat Arona

Na de Ateca stelt Seat zijn tweede SUV voor: de Arona. Dit compacte voertuig van 4,14 m is gestoeld op de mechanische basis van de Ibiza. Hij neemt een plaatsje in een zeer competitief segment in. Het Spaanse merk gaat de strijd aan met de cross-overs van de stedelingen zoals de Renault Captur, Nissan Juke en de Opel Crossland X, Hyundai Kona en Kia Stonic. Kortom, de concurrentie woedt hevig. De Arona is geen fan van automatische transmissie. Dit beest heeft andere dingen te bieden, zoals de 68 combinaties voor een een- of tweekleurige tint van de carrosserie. Deze Seat is eind dit jaar beschikbaar en zal uitkomen in een 1.0 l motor van 90 pk op CNG (samengeperst aardgas).

Škoda Karoq

De Škoda Yeti SUV is niet meer. Hij wordt omgetoverd tot de Karoq en wijzigt zijn filosofie. Hij behoort tot een hoger gamma en deelt zijn platform met de Seat Ateca en de VW Tiguan. Deze Tsjech mikt evenwel op rationaliteit en praktisch gebruik. De koffer van 4,38 m lang biedt een maximaal volume van 1810 l wanneer de zitting wordt neergeklapt. De kofferklep gaat automatisch open, zodat je kunt laden en lossen zonder het voorwerp dat je in handen hebt los te laten. Dit is een plus vergeleken met vooraanstaande concurrenten zoals de Nissan Qashqai. Te koop vanaf deze herfst.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top