10 dingen die zullen verdwijnen wanneer auto's zichzelf zullen besturen

Nieuws | Een wereld met zelfrijdende auto's leek een enkele jaar geleden nog complete utopie, maar ondertussen is dit werkelijkheid geworden.

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Vloekende chauffeurs

Een wereld met zelfrijdende auto's leek een enkele jaar geleden nog complete utopie, maar ondertussen is dit werkelijkheid geworden. Erger je je ook dood aan het rijgedrag van sommige chauffeurs? Met de komst van de zelfrijdende auto zal dit probleem snel verleden tijd zijn. Aangezien de wagens niet meer bestuurd zullen worden door mensen, zal het gedaan zijn met agressieve chauffeurs die onverwachts rechts inhalen, door het rood rijden of gevaarlijke manoeuvres uithalen. Nu grote bedrijven zoals Mercedes, BMW, Tesla en anderen volop bezig zijn met onderzoek naar zelfrijdende auto's, wordt er verwacht dat tegen 2020 de eerste exemplaren auto's op de markt komen. Over een paar jaar kom je dus iets minder gefrustreerd aan op het werk.

Ellenlange file's

Verkeersproblemen zullen waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen, maar experts op het vlak van zelfrijdende auto's zijn het er over eens dat onze files wel drastisch zullen verminderen. Aangezien de auto's onderling met elkaar in verbinding staan, zullen ze sneller kunnen ritsen, waardoor het verkeer veel vlotter zal verlopen. Daarnaast betekenen automatisch rijdende wagens ook het einde van kijkfiles en accordeonfiles. Die laatste ontstaan nu vaak omdat chauffeurs bruusk gaan remmen, bijvoorbeeld als het regent.

Verdwaalde zielen

Natuurlijk is met de komst van de GPS het leven al gemakkelijker geworden. We hebben veel minder gedoe met kaarten of pijltjes volgen wanneer we onze bestemming trachten te vinden. Helaas kan onze GPS ook eens een mindere dag hebben. Zeker als we ergens rijden waar we nog nooit eerder zijn geweest, moet je als chauffeur soms toch nog je weg zoeken. Met de zelfrijdende auto zal ook dit probleem van de baan zijn. De auto brengt je naar je vooraf bepaalde bestemming en weet perfect waar hij heen moet. Ondertussen kun jij dus ongestoord iets anders doen.

Verkeersongevallen

Dat ongevallen volledig zullen verdwijnen, is waarschijnlijk iets te optimistisch. Maar het aantal verkeersongelukken zal wel drastisch dalen. Snelheidsduivels zullen verleden tijd zijn en aangezien auto's onderling zullen communiceren, zullen veel ongevallen vermeden kunnen worden. Vandaag worden veel ongevallen trouwens veroorzaakt door afgeleide chauffeurs, dit zou dus ook tot het verleden behoren. Bij sommige versies van de zelfrijdende auto, waarbij menselijke inmenging helemaal niet meer mogelijk zal zijn, zou men ook kunnen instappen terwijl je eigenlijk al een glas te veel op hebt. Bij zelfrijdende auto's waar men nog steeds de mogelijkheid heeft om zelf te rijden, mag je natuurlijk niet drinken voor je rijdt.

De auto als statussymbool

Zelfrijdende voertuigen zullen een grote impact hebben op onze maatschappij. Zo zullen we ook anders naar auto's beginnen kijken. Er wordt verwacht dat we auto's veel meer als gebruiksvoorwerp zullen beschouwen in plaats van als statussymbool. Sommigen verwachten ook dat er veel minder auto's zullen zijn, doordat mensen geen eigen wagen meer zullen bezitten: auto's worden een vorm van openbaar vervoer. Op bepaalde verzamelpunten zouden er dus zelfrijdende auto's staan die ons eenvoudigweg naar onze bestemming brengen.

Pijnlijke boetes

Een boete voor overdreven snelheid of voor telefoneren aan het stuur? Deze boetes zullen in de toekomst helemaal verdwijnen. Eens onze maatschappij helemaal overgestapt is op zelfrijdende auto's, zullen dit overtredingen zijn die je simpelweg niet meer kan maken. Een auto die zichzelf naar je bestemming voortbeweegt, betekent dat je je handen vrij hebt om te telefoneren of om op je laptop te werken. Ook flitspalen zullen iets worden waar je kinderen nog nooit van gehoord hebben.

Verkeersrechtbanken

In een wereld waarin er geen verkeersovertredingen begaan kunnen worden, zal ook dat deel van het justitiesysteem dat zich met verkeer bezighoudt drastisch verkleinen. Zelfrijdende auto's zullen zo ingesteld zijn dat ze niet te snel kunnen rijden of een voorrang van rechts zullen missen. Er zal waarschijnlijk nog steeds een verkeersrechtbank zijn, maar in een veel beperktere vorm.

Bepaalde jobs

De zelfrijdende wegen betekent ook dat heel wat jobs zullen verdwijnen. Niet enkel de meest voor de hand liggende beroepen, zoals taxi- en vrachtwagenchauffeur, maar ook politieagenten die het verkeer of snelheidscontroles uitvoeren zullen niet meer nodig zijn. Aangezien de verkeersrechtbanken veel kleiner zullen zijn, zullen ook hier heel wat jobs sneuvelen. Ook in de verzekeringswereld zullen veel jobs verdwijnen doordat er minder ongevallen en betwistingen zullen zijn.

Spookrijders

Doordat mensen niet meer zelf de auto's besturen, zullen ook spookrijders tot een gruwel uit het verleden gaan behoren. De zelfrijdende auto zal perfect weten waar hij wel en niet mag rijden, dus in de verkeerde richting rijden is iets wat niet meer mogelijk zal zijn. Het verkeer zal in elk geval een stuk veiliger zijn.

Nieuwe veiligheidsproblemen

De zelfrijdende auto zal heel wat voordelen hebben, maar nieuwe technologie brengt ook heel wat gevaren met zich mee. Denk maar aan wat er zou gebeuren als het computersysteem plots faalt, de communicatie tussen de auto's niet meer werkt... Een ander reëel gevaar is dat de zelfrijdende auto, die eigenlijk te vergelijken is met een grote computer waar we inzitten, gehackt kan worden. Wat gebeurt er dan? Nu al is men bezig met onderzoek naar de mogelijkheden en gevolgen hiervan, maar alles waar computertechnologie aan te pas komt, kan gehackt worden. De zelfrijdende auto en de gevaren ervan bieden dus ook heel wat stof tot nadenken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top