10 wagens van wereldleiders

Nieuws | De auto waarmee je rondrijdt onthult vaak veel over je persoonlijkheid. En dat geldt net zo voor de presidenten en koningen van deze wereld.

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Camerons Jaguar

De auto waarmee je rondrijdt onthult vaak veel over je persoonlijkheid. En dat geldt net zo voor de presidenten en koningen van deze wereld. David Cameron, tot afgelopen juli nog eerste minister van het Verenigd Koninkrijk, reed tijdens zijn ambtstermijn rond in een chique Jaguar XJ Sentinel. De XJ is zwaar gepantserd zodat de minister ten allen tijde beschermd blijft. Wanneer de wagen gebruikt wordt in parades, wordt hij bovendien omsingeld door Range Rovers, het zustermerk van Jaguar. Ironisch genoeg is zowel Jaguar als Land Rover onlangs opgekocht door Tata Motors, een Indisch merk. Dus het land dat zo lang gekoloniseerd werd door de Britten verkoopt nu auto's aan hun ex-leiders.

De royale wagen in Japan

In Japan blijven de officiële voertuigen lang in dienst. De vorige auto van keizer Akihito, een Nissan met de passende naam Prince Royal, werd dertig jaar lang gebruikt. De Toyota Century Royal, gekocht in 2006, heeft dus nog mooie dagen voor zich liggen. De enige Japanse auto met V12-motor beschikt in dit geval over acht zetels.

Poetins eigen limousine

Poetin koesterde lang de wens om in een limo uit eigen land te worden vervoerd en laat er daarom nu speciaal één maken. Het wordt een in Rusland geproduceerde Kortezh, een merk dat speciaal in het leven is geroepen voor de ontwikkeling van de limo. De wagen is voorzien van een protserige grille en gigantische schilden op de zijkant. Naar verluidt zal Poetsins auto ook op de markt te verkrijgen zijn, Kortezh zal namelijk een sedan, SUV en een MPV versie uitbrengen. Ook de gepantserde modellen zijn gewoon te bestellen. Iedere Rus met een beetje respect voor Poetin kan dus in hetzelfde model als hij rondrijden.

De limo van China

President XI Jinping van China laat zich rondrijden in een Hong Qi met onder de motorkap een dikke 6.0 V12. Hong Qi is het luxemerk van FAW (First Automobile Works), de nummer één autofabrikant van China. De limo is zo'n 6,4 meter lang, 2,05 meter breed en 1,72 meter hoog. Er zitten een paar mooie microfoons op zodat de leider tijdens parades makkelijk zijn onderdanen kan toespreken.

De kar van Koningin Elisabeth

Koningin Elisabeth II heeft een uitgebreide garage, maar deze op maat gemaakte Bentley gebruikt ze het vaakst. Slechts twee exemplaren werden gebouwd ter gelegenheid van het gouden jubileum van de koningin in 2002. De 6,75 liter V8 levert 408 pk, zeker niet te veel om de gepantserde wagen aan te drijven.

Uruguay en de Volkswagen Beetle

De voormalige president van Uruguay bewijst dat het niet altijd chic hoeft te zijn. Tijdens zijn regeerperiode van 2010 tot 2015 reed Jose Mujica rond in een originele Volkswagen Beetle. Als belangrijkste man van het land rondtoeren in een klassieke wagen zonder enige vorm van bepantsering, dat kan wel tellen als  statement. De politicus is dan ook een extreem vrijgevig man en doneert 85% van zijn salaris aan armen en opstartende zelfstandigen. Een man van het volk, die Mujica.

Het Beest van Obama

The Beast, zoals de wagen van Barack Obama genoemd wordt, is zeker de bekendste en meest gemediatiseerde auto. Hij is verstevigd als een vesting en lijkt meer op een vrachtwagen dan op een limousine. Het monster weegt dan ook 7 ton. Er liggen zelfs bloedzakjes van dezelfde bloedgroep als de president in de kofferruimte. Kwestie van op alles voorbereid te zijn.

Een Deens familiestuk

Koningin Margaretha II van Denemarken wordt vervoerd in een mooi familiestuk. Deze limousine met zeven plaatsen heeft de eer de koninklijke familie en genodigden te vervoeren. Onder de motorkap ligt een 4.9 zescilinder-in-lijn met twee carburators en een vermogen van ongeveer 180 pk.

Een Canadees erfstuk

De Canadese eerste minister Trudeau is een liefhebber van klassieke wagens. Zijn meest trotse bezitting is een Mercedes-Benz 300SL uit 1957. De wagen was vroeger in het bezit van zijn beroemde vader, Pierre Elliot Trudeau, die zelf Eerste Minister was in de late jaren '60. De 300SL is beroemd om zijn opvallende vleugeldeuren en heeft een viertaktmotor met directe benzine-injectie. De wagen werd in de jaren '50 en '60 vaak gebruikt voor straatraces.

Belgische politici gaan hybride

In België zijn de politici iets bescheidener. De meest populaire automerken onder de ministers zijn Audi en BMW. Naast Peeters en De Crem rijdt ook minister van Defensie Vandeput (N-VA) met een Audi A8. Steeds meer ministers rijden met hybride wagens. Onze eigen justitieminister, Koen Geens, rijdt met een milieuvriendelijke hybride wagen, de Citroën DS5, net als MR-ministers Marghem en Reynders, die allen voor een hybride Mercedes-Benz gekozen hebben. Over het motortype van de gepantserde wagens van Staatsveiligheid waarmee premier Michel vervoerd wordt, zijn geen details bekend.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top