Dit moet je weten over dashcams

Nieuws | Ze duiken alsmaar vaker op: dashcams of dashboard camera's. Dat zijn compacte videocamera's die je op het dashboard of aan je autoruit bevestigt. Zodra je de wagen start, maakt de dashcam een opname van je route. Deze apparaten bestaan in allerlei soorten, met verschillende functionaliteiten en diverse prijskaartjes.

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Wat?

Ze duiken alsmaar vaker op: dashcams of dashboard camera's. Dat zijn compacte videocamera's die je op het dashboard of aan je autoruit bevestigt. Zodra je de wagen start, maakt de dashcam een opname van je route. Deze apparaten bestaan in allerlei soorten, met verschillende functionaliteiten en diverse prijskaartjes.

Handig bij ongeval

Er zijn verschillende redenen om een dashcam aan te schaffen. Heel wat autobestuurders kopen een exemplaar om er bij een eventueel ongeval hun voordeel uit te halen. Met videobeelden heb je immers staalharde bewijzen die aantonen of je al dan niet (gedeeltelijk) in fout was. Vergelijk het met een stille ooggetuige.

Onherkenbaar

Het gebruik van een dashcam is in ons land volledig legaal. In België mag je immers alles opnemen wat er zich op de openbare weg afspeelt. Dat geldt helaas niet op private eigendommen. Beelden op YouTube publiceren? Ook dat kan, tenminste als je het recht op privacy niet schendt. Gezichten of nummerplaten moet je dus wel blurren.

Loop-recording

Een goede dashcam is uitgerust met een loop-recording functie. Dat betekent dat je geen seconde mist en alle beelden netjes opgenomen worden. Zodra je geheugenkaart vol is, worden de oudste beelden overschreven.

G-sensor

De meeste dashcams zijn voorzien van een G-sensor. Dat is een mechanisme dat na een shock (bijvoorbeeld een verkeersongeval) de beelden vergrendelt. Deze opname kan dus in geen geval overschreven worden. Bij erg zware ongevallen – waar de brandweer bijvoorbeeld pas uren later de dashcam ontdekt – kan dit doorslaggevend bewijsmateriaal opleveren.

Wifi

Om de gemaakte beelden draadloos over te zetten naar je smartphone, maken de meeste dashcams gebruik van wifi. Dat bespaart je het wisselen van het geheugenkaartje.

GPS

Een andere handige functionaliteit van een dashcam is een ingebouwde GPS-module. Op die manier hangt de camera geotags aan de gemaakte beelden en kun je achteraf perfect achterhalen waar de opnames gemaakt zijn.

Nachtvisie

De meeste camera's met een resolutie van minimaal 1080p leveren overdag prima beeldmateriaal. Een goede dashcam onderscheidt zich van een middenklasser dankzij zijn nachtmodus. Kwestie van ook 's avonds en 's nachts scherpe beelden te kunnen maken.

Parkeermodus

Ook erg handig aan een dashcam is de zogenoemde parking mode. In deze standby-modus start de camera te filmen zodra ie beweging rond de wagen opmerkt. Eventuele schade of een poging tot diefstal is op die manier eenvoudig te achterhalen.

Verboden in bepaalde landen

Overtuigd om ook een exemplaar in huis te halen? Onthoud wel dat je niet in alle landen met een dashcam in de wagen mag rijden. Onder andere in Luxemburg, Portugal, Groot-Brittannië, Spanje en Oostenrijk zijn dashcams strikt verboden of ten zeerste afgeraden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top