De 10 coolste autodeuren ooit

Nieuws | Een iconische designfeature, zou je denken. Maar nee, de deuren zijn geboren uit noodzaak...

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Meeuwendeuren

Een iconische designfeature, zou je denken. Maar nee, de deuren zijn geboren uit noodzaak. Door het spaceframe van deze Mercedes Benz 300 SL was er simpelweg geen ruimte meer voor normale deuren. De ingenieurs wisten toen niet dat ze een van de meest iconische stijlkenmerken ooit hadden ontworpen. Veel merken hebben het ontwerp overgenomen.

De zelfmoorddeur

De "zelfmoorddeur" is een portier die scharniert aan de achterzijde. Zulke deuren waren typisch voor wagens in de tijd dat ze nog door paarden werden voortgetrokken, maar kwamen daarna in onbruik omdat ze nogal de gewoonte hadden om willekeurig open te vallen tijdens het rijden. Toch heb je auto's zoals de Cadillac Ciel die er nog graag mee uitpakken. Tegenwoordig zijn de zelfmoorddeuren overigens helemaal veilig.

Zwanendeuren

Vier normaal openslaande deuren bij deze Aston Martin Rapide. Of toch niet? Als je goed kijkt, zie je dat de deuren in een hoek naar boven staan. Zo staan ze hoger van de grond en slaan ze nergens tegenaan, zoals bloempotten of ander ongein.

Guillotine-deuren

Geïnspireerd op raceauto's uit de jaren '60. Het dak is onderdeel van de deur zodat coureurs snel in en uit konden stappen en een monteur snel de gordels vast kon doen. Zo won Ford kostbare seconden tijdens de 24 uur van Le Mans. Ziet er tof uit, maar als je te lang bent, maak je kans op een onthoofding. Je kuif is in ieder geval niet veilig. Zover wij weten, heeft Ford nooit een officiële naam bedacht voor deze deuren. Dus bij deze: guillotine-deuren.

Yo-deuren

Ontwerpers gaan vaak helemaal los met studiemodellen en verzinnen de gekste dingen. Gooi een beetje Russische creativiteit in de mix en je krijgt de Yo-Concept. De deuren schuiven helemaal door naar achteren. Niet echt geschikt voor een krappe parkeergarage, gokken we.

Intrekbare deuren

Deuren die rechtstreeks van een concept lijken te komen en toch het productiestadium bereikt hebben. De bizarre deuren van de BMW Z1 trekken zich terug in de carrosserie. Zo kun je zelfs met de deuren open rijden.

De cockpitdeur

Pininfarina had een verjaardagscadeau nodig voor zichzelf en dat kwam in de vorm van de Maserati Birdcage 75th Concept. De deur is geïnspireerd op een straaljager en dankzij de grote glaspartij word je als bestuurder langzaam gaargekookt terwijl je rijdt.

Vlinderdeuren

De McLaren P1 ziet er met open deuren uit als een Transformer in mid-transformatie. De deuren zelf zijn bovendien kunstwerkjes op zich.

Gekke stoeldeuren

Hier is geen officiële naam voor. Misschien omdat het niet alleen een deur is, maar meteen ook dienst doet als stoel. Niet erg praktisch, wel heel tof. Jammer dat het idee nooit in productie is gegaan.

De voordeur

De BMW Isetta is een schattig autootje van amper 2,3 bij 1,3 meter. De ruimte voor normale deuren ontbreekt. Daarom heeft de Isetta slechts één deur, voorop.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top