Brussel

Vandaag
 • 20°
 • 8%
 • OZO 7km/u
Het weer voor 10 dagen

Kies je teken title

 • ram
 • stier
 • tweelingen
 • kreeft
 • leeuw
 • maagd
 • weegschaal
 • schorpioen
 • boogschutter
 • steenbok
 • waterman
 • vissen

De dood schuilt net onder het wateroppervlak

De dood schuilt net onder het wateroppervlak © -

Duikboten zijn de sluipmoordenaars van moderne legermachten. Ze varen geruisloos tot vlakbij hun doel, schieten hun dodelijke ladingen af en verdwijnen weer voordat iemand ze in de gaten heeft. Sommige duikboten kunnen hele steden in de as leggen, andere eisen vooral mensenlevens onder de eigen bemanning. Of ben je het ongeval met de Russische duikboot Kursk in 2000 al vergeten? Op 12 augustus 2000 ontplofte een torpedo vroegtijdig, wat uiteindelijk leidde tot de dood van alle 118 bemanningsleden. De knal was zo hard dat seismologen die dag een 2,2 op de Schaal van Richter noteerden.

Net geen mini- Tsjernobyl

Net geen mini- Tsjernobyl © Kevin K. Langford

Het ongeval met de Kursk bewijst dat het opletten geblazen blijft met duikboten. Afgelopen maand nog brak er brand uit in de USS Miami, een nucleaire duikboot die op dat moment wegens onderhoudswerken voor anker lag in Portsmouth. Gelukkig bleef de brand beperkt tot de torpedokamer, het commandocentrum en de slaapvertrekken van de matrozen. Kan het dan nog erger? Zeker, want dankzij de inzet van de brandweerlui en de militairen bleef de nucleaire aandrijving van de Miami gevrijwaard.

Peperdure waakhonden

Peperdure waakhonden © John Bouvia

Het Britse leger beschikt over vier duikboten van de Trident-klasse. De Vanguard, Victorious, Vigilant en Vengeance beschikken elk over een arsenaal van 48 nucleaire raketten die elk een afstand van 6500 kilometer kunnen afleggen. Ze blijven dienst doen tot in 2025 en kosten de Britse belastingbetaler jaarlijks 2 miljard Pond aan onderhoud. Is het sop de kolen dan wel waard?

Go Team USA!

Go Team USA! © Ron Stern

Voor het nieuwste van het nieuwste moet je nog altijd in de Verenigde Staten zijn. De Amerikaanse marine is van plan om de duikboten van de (verouderde) Los Angeles-klasse op termijn te vervangen door 30 duikboten van de Virginia-klasse. De negen duikboten die nu al operatief zijn beschikken over fotonische masten, geruisloze hydrojets, een geavanceerd sonarsysteem en meer van die ongein. In totaal varen er 38 raketten en torpedo's mee in het ruim.

Only in Russia

Only in Russia

Rusland heeft geen al te beste reputatie wat duikboten betreft. Afwachten dus wat de Akula's op termijn nog gaan doen. Van de negen duikboten binnen de Akula II-klasse die gebouwd werden, varen er twee effectief rond, zijn de onderdelen van nog eens drie boten gerecycleerd in andere schepen en is één duikboot verhuurd aan de Indische zeemacht. De zevende Akula II (eigenlijk een veredelde Akula I) is in 1994 nooit afgewerkt wegens geldgebrek, terwijl de twee resterende duikboten verkocht zijn aan schroothandelaars.

Copy-paste

Copy-paste

Het Chinese leger wordt meestal niet als het modernste beschouwd, maar op het vlak van duikboten hoeven ze niet onder te doen voor andere mogendheden. De Chinese Type 093 duikboten, waarvan er uiteindelijk acht gebouwd zullen worden en de eerste in 2002 afgeleverd werd, hebben veel te danken aan Russische wetenschappers. Zonder hun hulp zou er geen Type 093 rondvaren, tenminste niet in hun huidige vorm. Als er één ding is dat de Chinezen geperfectioneerd hebben, is het wel kopiëren. Kledij, speelgoed, duikboten, alles moet er aan geloven.

Britse trots

Britse trots

De Britse nucleaire Trafalgar-duikboten, waarvan er zeven gebouwd werden, hebben in het verleden al heel wat gevechtservaring opgedaan. Zo vuurde de Trafalgar kruisraketten af op Afghaanse doelwitten en deed de Turbulent hetzelfde in Irak. De Triumph tenslotte was vorig jaar nog actief tijdens Operatie Ellamy in Libië. De laatste duikboot van de reeks, de HMS Triumph, zal ten laatste in 2022 ontmanteld worden. Een stukje zeevaartgeschiedenis loopt weer ten einde.

Hyperstil

Hyperstil © Jean-Michel Roche

De Franse Marine heeft onlangs een gezonde 8,7 miljard euro geïnvesteerd in de bouw van zes nieuwe duikboten van de Barracuda-klasse. Als je ze wilt bekijken, voer je best Toulon in je gps in als eindbestemming. Opgelet: de eerste duikboot zal pas volledig klaar zijn in 2016, de laatste in 2027. Opmerkelijk: de Barracuda zal duizend keer zo stil zijn als de Redoutable-serie, de Franse duikboten die voor de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden.

Populaire sigaar

Populaire sigaar © USN

We spraken hier al even van de Los Angeles-duikboten van de Amerikaanse marine. Geen enkele andere duikboot blijkt zo popular te zijn: van de Los Angeles duikboten zijn er maar liefst 62 gemaakt, waarvan er momenteel nog altijd 42 geruisloos rondvaren. Deze nucleaire killers hebben alvast één overtuigde fan: de bestsellerauteur Tom Clancy. Zowel in de film 'The Hunt for Red October' als in het boek 'Red Storm Rising' spelen respectievelijk de USS Dallas en de USS Chicago een prominente rol. Sean Connery met Russisch-Schots accent moet je er dan maar voor lief bijnemen.

Tweemansleger

Tweemansleger

Mogen we ons in de toekomst aan dergelijke miniduikboten verwachten? Binnenin deze metalen orka is er plaats voor twee personen. Op het wateroppervlakte haalt hij snelheden tot wel 45 knopen per uur, onder water blijft dat beperkt tot 20 knopen. Voor 100.000 dollar haal je al zo'n bootje in huis. Denk hier nog een torpedo of drie, vier bij en je hebt een perfecte patrouilleduikboot.