10 dodelijke helikopters

Nieuws | 10 dodelijke helikopters

Door

Deel dit nieuws

In de luchtmacht gaat de meeste aandacht steevast uit naar de jachtvliegtuigen. Onderschat de militaire helikopters echter niet, zij kunnen net zo goed dood en vernieling zaaien. De eerste 'bekende' helikopter was de HU-1, ook wel de Huey genoemd door de Amerikaanse strijdmachten in Vietnam. Wereldwijd hebben er zo'n 16.000 Huey's het luchtruim gekozen. Wat best opmerkelijk is, aangezien de enige bewapening uit twee mitrailleurs bestaat, niet meer.

10 dodelijke helikopters

Boeing maakt heus wel meer dan vredelievende burgervliegtuigen. De AH-64 Apache haalt met zijn vier wieken een topsnelheid van 365 kilometer per uur. Bovendien barst hij van de vuurkracht, waardoor dit model jarenlang de favoriet was van tal van westerse luchtmachten. Sinds de eerste Golfoorlog kan de reputatie van de Apache niet meer stuk: het was deze helikopter die destijds het allereerste officiële schot van de oorlog afvuurde.

10 dodelijke helikopters

21 jaar geleden, in april 1991, vloog de Eurocopter Tiger zijn eerste rondje. Deze aanvalshelikopter bestaat voor 80 procent uit carbon dat versterkt is met Kevlar en polymeer, waardoor het kogelinslagen tot wel 23 mm gemakkelijk kan overleven. Pas in augustus 2009, ruim 18 jaar na de eerste geslaagde testvlucht, werd de Tiger ingezet op het slagveld. Afghanistan had de twijfelachtige eer om een Franse Tiger (of Tigre) in actie te zien.

10 dodelijke helikopters

De AH-1Z, een helikopter die bij de Amerikaanse marine hoort, is in feite gloednieuw. Pas in september 2010 kreeg dit toestel het groene licht om ingezet te worden in actieve conflicten. Producent Bell heeft er twee 20 mm gatlings op gemonteerd, naast 70 mm raketten en twee Sidewinder raketten. Omdat hij bedoeld is om mee te reizen op vliegdekschepen, kunnen de wieken volledig opgeplooid worden. Het Amerikaanse leger is er zo weg van, dat Bell nieuwe toestellen mag leveren tot in het jaar 2019.

10 dodelijke helikopters

Het reguliere Syrische leger beschikt over ongeveer 35 Mi-25 Hind helikopters. Dodelijk zijn ze zeker, al zullen we waarschijnlijk nooit precies weten hoeveel slachtoffers ze de afgelopen weken gemaakt hebben onder de Syrische opstandelingen. Hij beschikt over antitankraketten, een 12.7 mm machinegeweer en desnoods vier bommen van 250 kg of twee bommen van een halve ton. 122 mm raketten kunnen altijd naar believen geïnstalleerd worden. Wie deze bad boy ontmoet, rent beter voor zijn leven. Zeiden we al dat de wieken van titanium gemaakt zijn?

10 dodelijke helikopters

Het Indische leger heeft de HAL LCH (Light Combat Helicopter) laten bouwen omdat het niet wil onderdoen voor de naaste buur Pakistan. Deze helikopter moet op de hoogste bergtoppen (meer dan 6000 meter hoogte) kunnen opereren, want de Pakistanen moesten zomaar eens Indische bergketens bezetten. In eerste instantie zal het - hopelijk nooit - ingezet worden tegen grondtroepen en tanks, al zien we niet goed in welk nut een tank heeft op die hoogte.

10 dodelijke helikopters

Als we het over oorlogstuig hebben, kunnen we Rusland onmogelijk negeren. De KA-50, bijgenaamd de zwarte haai, is een exclusief toestel. In de hele Russische strijdmacht zijn er slechts acht actief! Niet moeilijk, want omdat er alleen plaats is voor een piloot is deze tegelijk navigator en schutter.

10 dodelijke helikopters

Op naar de Agusta A129. Een naam die in ons land nog steeds een wrange bijsmaak heeft, maar internationaal breekt deze helikopter potten. Letterlijk en figuurlijk. Vorig jaar nog werd dit model succesvol ingezet tegen het Libische leger om Libische burgers te beschermen. Uiteindelijk bleken de helikopters ter plaats veel effectiever dan de aanwezige straaljagers.

10 dodelijke helikopters

De Denel AH-2 Rooivalk is een Zuid-Afrikaanse gevechtshelikopter met een woelige geschiedenis. Het model werd door het Zuid-Afrikaanse leger al in de jaren tachtig besteld, maar vorig jaar nog waren amper 5 van de 12 bestelde toestellen effectief vliegklaar. De Zuid-Afrikaanse overheid blijft maar geld pompen in het project, dat ondertussen al -tig keer herstart is.

10 dodelijke helikopters

Rusland beschikte en beschikt nog steeds over een breed arsenaal aan wapens, waaronder deze Kamov Ka-50, bijgenaamd de zwarte haai. Binnenin is er slechts plaats voor één persoon, de piloot is dus maar beter een multitasker. Als een van de weinige helikopters ter wereld komt dit model met een eigen schietstoel. Gevaarlijk, met die twee wieken? Wanneer de piloot de noodknop indrukt, worden eerst de wieken weggeblazen door een ontploffing, waarna het dak volgt. Pas daarna is de piloot aan de beurt, hopelijk nog ruimschoots voor de noodlanding.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top