10 verwoestende boten

Nieuws | 10 verwoestende  boten

Door

Deel dit nieuws

De Bismarck, de Potemkin, de Yamato, namen die in zeemilieus klinken als een klok. Tegenwoordig varen er geen slagschepen meer rond in actieve dienst, al liggen er hier en daar nog wel een paar klaar om in actie te schieten (moest het nodig zijn). Toch varen er nog meer dan genoeg schepen rond die serieus wat schade kunnen berokkenen. Zoals de trotse Charles de Gaulle, het grootste oorlogsschip in Europese wateren. Het heeft al heel wat actie gezien, waaronder opdrachten in Afghanistan, Libië en een bemiddelingsopdracht tussen India en Pakistan.

Zware jongen

De USS Enterprise heeft zijn bijnaam 'The Big E' niet gestolen. Met ruim 89.000 ton is hij een echte zware jongen. Het is een stukje drijvende Amerikaanse geschiedenis, want Big E heeft de Cubaanse raketcrisis meegemaakt, de oorlogen in Vietnam, Irak en Afghanistan en tussendoor nog een dozijn andere conflicten. Eind dit jaar, op 1 december 2012, mogen de 4600 bemanningsleden definitief vaarwel zeggen tegen dit nucleair aangedreven schip. Ten laatste in 2013 moet de Enterprise volledig ontmanteld zijn.

Noodhulp

De Italiaanse zeemacht beschikt over de Conte di Cavour, een vliegdekschip van bijna 28.000 ton dat plaats biedt aan maximaal 16 jets en 12 gevechtshelikopters. Het schip heeft nooit gevechtservaring opgedaan. In 2010 werd de Cavour naar Haïti gezonden om er goederen te leveren aan de plaatselijke bevolking, die toen net aan het bekomen was van een vernietigende aardbeving. Het heeft geholpen:de laadruimte van de Cavour is groot genoeg om 24 zware tanks in te parkeren.

Koopje

De São Paulo, een vliegdekschip van de Braziliaanse zeemacht, was destijds een echt koopje. De Franse marine wilde er koste wat het kost van af, de Brazilianen zochten een schip. En dus betaalden de Zuid-Amerikanen amper 12 miljoen dollar voor het schip. De afgelopen jaren is het oudje serieus gemoderniseerd en sinds eind 2011 waakt hij weer over de Braziliaanse territoriale wateren.

Oud ijzer

De Britse zeemacht was ooit de machtigste op aarde. Tegenwoordig moet ze het stellen met schepen zoals de HMS Invincible. Zoals zoveel roemruchte scheepsnamen, eindigde dit schip zijn carrière in mineur. Na succesvolle missies tijdens de Falklandoorlog, de oorlog in voormalig Joegoslavië en de tweede Golfoorlog, eindigde de Invincible vorig jaar letterlijk als oud ijzer op een Turkse schroothoop. Jammer.

Bijna op pensioen

Spot niet met de Indische zeemacht! Ook al moet die het stellen met de afdankertjes van de Britse zeemacht. Je leest het: de INS Viraat (foto) heette in een vorig leven de HMS Hermes. De kuip dateert alweer van 1959 en gaat dus al meer dan een halve eeuw mee. De Indische legertop is trouwens van plan om de Viraat nog tot 2020 in actieve dienst te houden. Starf voor een schip dat oorspronkelijk slechts 25 jaar zou moeten varen!

Koninklijk jacht

Thailand wilde een zeemacht, Thailand kreeg een zeemacht. Maar daarvoor moest het wel eerst deze HTMS Chakri Naruebet kopen van het Spaanse leger. Met zijn 11.500 ton is dit een pluimgewicht onder de vliegdekschepen, maar een schip is een schip. Net zoals de Conte di Cavour wordt dit schip vooral ingezet bij natuurrampen, zoals de tsunami van 2004 en overstromingen van de voorbije twee jaren. Pikant: wanneer de Thaise Koninklijke familie per schip reist, kiest ze steevast voor de Chakri.

Reddingsactie

Normaal gezien zouden er twee schepen van deze Vlootadmiraal van de Sovjet Unie Kuznetsov gebouwd worden, maar 1991 besliste daar anders over. Na de val van de Sovjet Unie werden de scheepsbouwers niet langer gefinancierd, waardoor dit het enige bestaande schip van zijn klasse is. Zijn belangrijkste wapenfeit is de reddingsactie van de gezonken duikboot Kursk in 2000, al mislukte die jammerlijk waarbij 118 zeelui het leven lieten.

Half gezonken

Amerika moet en zal de allergrootste hebben. De USS Nimitz werd gebouwd in 1975 en zou oorspronkelijk 50 jaar actieve dienst vervullen. Het is een schip van superlatieven: er zijn 5500 militairen aan boord en er is plaats voor 90 vliegtuigen en helikopters. De twee nucleaire reactoren en vier stoomturbines zijn samen goed voor zo'n 260.000 (!) pk. In het videospel Call of Duty: Modern Warfare 3 krijgt de Nimitz een cameo, waarbij het vliegdekschip gedeeltelijk gezonken is in New York.

Nucleaire ramp

De Pyotr Velikiy is een nucleair aangedreven slagschip van de Russische vloot. Het was een moeilijke bevalling, want de bouw ervan liep jaren vertraging op omdat er simpelweg onvoldoende Roebels voorhanden waren. Het dieptepunt voor dit schip? De Pyotr werd in 2004 in allerijl naar een droogdok gevaren omdat de reactor van het schip zich volgens de Russische vlootadmiraal "in extreem slechte toestand bevindt en elk moment kan ontploffen." Na een maand onderhoud was het verdict dat het schip technisch perfect in orde was. Héél verdacht allemaal.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top