Brussel

Vandaag
 • 17°
 • 3%
 • WZW 11km/u
Het weer voor 10 dagen

Kies je teken title

 • ram
 • stier
 • tweelingen
 • kreeft
 • leeuw
 • maagd
 • weegschaal
 • schorpioen
 • boogschutter
 • steenbok
 • waterman
 • vissen

Negeer de pomp en rijd spotgoedkoop!

Negeer de pomp en rijd spotgoedkoop!

De wagen voltanken is een deprimerende bedoening geworden, of je nu met diesel, benzine of zelfs op gas rijdt. Terwijl brandstof in Saoedi-Arabië nog geen 10 eurocent per liter kost, betalen wij ons blauw. Tijd om in actie te schieten!  Het Zweedse Konvex gaat voor de meest wrede oplossing. Duizenden konijnen, hazen, herten en ander loslopend wild belandt er in een boiler die de dierlijke resten vermaalt en nadien samen met houtpulp en papierresten verbrand. De brandstof die op deze manier gewonnen wordt, volstaat om 11.000 Zweedse huizen een jaar lang te verwarmen. Of toch liever aardgas?

Negeer de pomp en rijd spotgoedkoop!

Rondrijden op menselijk vet klinkt luguber, maar toch kan het. Dubbele kinnen en bierbuiken doen echt een wagen rijden, dat heeft de plastische chirurg Craig Alan Bittner in het verleden al bewezen. Omdat het weggezogen en weggesneden vet van zijn patiënten van nature veel triglyceride bevat (een onderdeel van olie), kan de vlezige materie perfect omgezet worden naar diesel. 1 kilogram menselijk vet levert ruwweg 1 liter biobrandstof op.

Negeer de pomp en rijd spotgoedkoop!

Gooi een half opgegeten reep chocolade niet zomaar weg. Een team Britse wetenschappers is er in geslaagd om een Formule 3 racewagen voor 30 procent op gerecycleerde repen chocolade te laten rijden. Nog straffer: het stuurwiel van de wagen was gemaakt van wortels! De vleugels waren ooit aardappelen. De groentemobiel haalde een topsnelheid van 215 km per uur, maar wij zijn vooral geïnteresseerd in de chocolade. Professor Meredith, die het project leidde, legt uit: "Als er vet in zit, kan er diesel van gemaakt worden".

Negeer de pomp en rijd spotgoedkoop!

De Japanners van Super Faits (www.superfaiths.com/) hebben een machine ontwikkeld om gebruikte pampers om te zetten naar energie. Alle kersverse ouders (en ja, ook jullie incontinente bejaarden). De luiers worden - vulling inbegrepen - gedroogd, versnipperd en verbrand, waarna de vrijgekomen energie weer omgezet wordt naar brandstof. Smerig werkje, maar stel je eens voor hoeveel afval er op die manier niet op vuilnisbelten terecht komt...

Negeer de pomp en rijd spotgoedkoop!

Voltanken op café? Het kan echt wel. De Zweedse douanedienst heeft enkele jaren geleden alle in beslag genomen alcohol van één jaar omgezet naar biobrandstof. 700.000 liter bier en sterke drank werd gebruikt om duizend bussen en vrachtwagens en zelfs een trein te doen rijden. Eén liter pure alcohol is goed voor 0,35 liter biobrandstof. Tot voor kort werd in beslag genomen alcohol gewoon weggespoeld. Dan is dit echt wel  een betere bestemming dan het riool.

Negeer de pomp en rijd spotgoedkoop!

Zaagmeel vind je in elke houtzagerij, daar valt niet aan te ontsnappen. Een Nigeriaans energiebedrijf gebruikt al dat verloren hout om een centrale in gang te houden. Meer zelfs: ze produceren zoveel dat de Nigeriaanse overheid hen moet betalen. Wat voertuigen betreft: houtgas is al decennia lang gekend als mogelijke brandstof. Niet bijster milieuvriendelijk en ook niet overvloedig beschikbaar, maar in theorie kan het.

Negeer de pomp en rijd spotgoedkoop!

De Chinezen gaan niet zacht om met hun dieren. De Fransen al evenmin. Enkele Franse boeren uit de Dordognestreek hebben ooit eendenvet gebruikt als basis voor brandstof. En het werkte! Afhankelijk van het soort vet (eend, varken of runds) moest 70 tot 30 % diesel toegevoegd worden om hun oude 2cv's gaande te houden. Diervriendelijk is anders.

Negeer de pomp en rijd spotgoedkoop!

Algen zijn een geweldige bron van energie om een voertuig aan te drijven. Er is haast niets zo simpel. Doe thuis de test maar eens: laat een plas water enkele dagen of weken rustig gedijen en voor je het weet woekert het van de algen. Uit diezelfde algen kan biodiesel gewonnen worden of ethanol.

Negeer de pomp en rijd spotgoedkoop!

Koeien zijn de meest kwaadaardige beesten op aarde. De ganse veehandel in koeien wereldwijd is verantwoordelijk voor bijna een vijfde van alle broeikasgassen. Er lopen ongeveer 1,5 miljard koeien rond op aarde, en die protten wat af. Tot wel 190 liter methaan per dag. Heel wat landbouwers verzamelen al die schijterij, laten het enkele weken gisten en verkopen de ontstane methaan aan energiebedrijven. Mits een kleine aanpassing kan een personenwagen dus zo op koeiengassen rijden. Vergeet de luchtverfrissers niet...

Negeer de pomp en rijd spotgoedkoop!

Het festivalseizoen breekt weer langzaam aan, de wegwerpbekertjes zullen weer massaal gebruikt worden. Het heeft wel degelijk nut om deze polystyreen gevallen te verzamelen want ze kunnen perfect omgezet worden naar bruikbare brandstof. De professor Robert Malloy heeft een procedé ontwikkeld om deze wegwerpbekers te verwerken in biodiesel. Eén liter diesel kan tot wel 5 % gerecycleerde bekers verdragen. En belangrijker nog: de motor van je wagen lijdt er niet onder.