Brussel

Vandaag
  • 14°
  • 9%
  • WZW 11km/u
Het weer voor 10 dagen

De karretjes van Prins Laurent

Prins Laurent, het enfant terrible van het Belgische koningshuis, staat bekend als een fervent autoliefhebber en snelheidsduivel. Onlangs raakte hij nog zijn rijbewijs kwijt door 30 km/u te hard te rijden in de Brusselse Vleurgattunnel, met een Fiat Punto Abarth dan nog wel. Prins Laurent beschikt echter ook over een reeks krachtige sportwagens. Door de jaren heen stonden op zijn oprit een Ferrari F355, een Mercedes E55 AMG, een Subaru Impreza Turbo, twee Porsche Cayennes en een Porsche 911. Wij mochten bin

De karretjes van Prins Laurent © epa


nen kijken in de garage van Prins Laurent ...

Knappe bolides

Knappe bolides © -


Prins Laurent is trouwens niet de eerste met een voorliefde voor snelle wagens. Zo was koning Boudewijn in de jaren vijftig eigenaar van een schitterende Aston Martin DB2/4 en een Porsche Spyder. Al heeft prins Laurent niet dezelfde stijl en klasse als zijn oom, zijn garage telt toch ook enkele knappe bolides.

Sportwagens

Sportwagens © -


De prins is niet vies van krachtige sportwagens. Zo kocht hij in 1999 op één dag zelfs drie exclusieve auto's aan bij een Ferrari-dealer.

Ferrari

Ferrari © -


Een dikke tien jaar geleden schafte hij zich bij garage Francorchamps (de Ferrari-dealer in Brussel) een donkerblauwe glimmende Ferrari F355 (3.5 V8 met 380 pk) aan. Naar verluidt ruimde de F355 later plaats voor een ander model van het Italiaanse merk, namelijk een 550 Maranello (5.5 V12 met 485 pk).

Porsche en Mercedes

Porsche en Mercedes © -


Daarna volgde een mooi kransje van sportieve berlines, coupé en SUV's, waaronder een Mercedes E55 AMG (5.5 V8, 360 pk), een schitterende Subaru Impreza Turbo, twee Porsche Cayennes en een Porsche 911.

Smart Brabus

Smart Brabus © -


Zijn echtgenote Claire kreeg een Smart Brabus, een bijzonder speels stadswagentje.

Fiat

Fiat © -


Tegenwoordig rijdt de prins met een Abarth Punto Evo, een sportieve variant van de bekende Fiat Punto. De Abarth Punto Evo heeft 'slechts' een kleine 1.4 viercilinder onder de motorkap, maar die levert toch 163 pk. Meer dan genoeg om de kleine Italiaan 213 km/u snel te maken en van 0 naar 100 km/u te stuwen in 7,9 seconden. Wat meteen zijn recente snelheidsovertreding verklaart.

Droomwagens

Droomwagens © -


Toch kan er nog altijd een karretje bij. Zo begaf de prinselijke autofan zich op de vooravond van het Autosalon van Brussel naar de Heizel voor de tentoonstelling Dream Cars for Wishes. Die expositie van droomwagens in Paleis 11 was nog in volle opbouw, maar Laurent stoorde zich niet aan het gehamer en de rommel. Hij wou absoluut in avantpremière in een paar superbolides zitten. De prins drong erop aan dat de exposanten de sleutels van de voertuigen zouden boven halen. Enkele merken waren de prins ter wille zodat hij even aan het stuur van een paar exclusieve karren kon zitten.
 
Foto : Mercedes SLS AMG


Speciaal rijbewijs

Speciaal rijbewijs © -


Als het op autorijden aan komt, doet Prins Laurent vaak opvallende uitspraken. "Een wagen die 300 per uur kan rijden is niet hetzelfde als één die maar 100 km per uur aankan. Het risico is veel groter. Er zou een speciaal rijbewijs moeten komen voor snelle wagens" , liet de Prins zich onlangs ontvallen. 
 
Foto : Ferrari F355

Tijdverspilling

Tijdverspilling © -


Prins Laurent is ook van mening dat hoe harder je rijdt, hoe minder lang je op de weg bent, waardoor je het asfalt minder belast en je dus minder kans hebt op het veroorzaken van files. Hij vindt de tijd die je op de weg doorbrengt pure tijdsverspilling en ergert zich aan alle kritiek op zijn snelle rijgedrag. "Als je minder lang onderweg bent is de kans op ongelukken kleiner", zo stelt de Prins
 
Foto : Subaru Impreza Turbo

Paartijd

Paartijd © Porsche


Toch doet Prins Laurent, die ook een fanatiek dierenliefhebber is, het soms ook wat rustiger aan. "Waar ik ook erg op let, is de paartijd. In de periode van het jaar dat de dieren zich voortplanten, ben ik extra voorzichtig."
 
Foto : Porsche Cayenne

Zonder gordel

Zonder gordel © -


Prins Laurent is niet alleen een notoir laagvlieger. Enige tijd geleden liet hij ook weten dat hij vaak zonder gordel rijdt. Zijn kinderen moeten hem daar dan regelmatig op wijzen, zo blijkt.
 
Foto : Porsche Cayenne

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0