10 magistrale stuurwielen

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Het stuur is vaak een van de meest onderschatte onderdelen van een wagen, en tegelijk kunnen we niet zonder.Ze komen in allerlei maten en kleuren, van het futuristische stuur van KITT in 'Knight Rider' tot pakweg een F1-stuur met meer knopjes dan dat er letters in het alfabet zijn. Kijk je even mee naar de volgende 10 schoonheden?

Propeller

Het stuur van een Spyker C8 Spyder uit 2005 is niet meer of minder dan subliem.Schitterend in zijn afwerking en eenvoud, mét rechtstreekse verwijzing naar het roemrijke verleden van het merk. Van 1915 tot 1926 bouwde Spyker namelijk vliegtuigen, vandaar de in chroom uitgevoerde propeller.

Erotiek onderweg

Het stuur van de Citroën DS 21 uit 1969 lijkt wel te vrijen met de rest van de wagen, tenminste met de nodige verbeelding.Alleen spijtig dat het dashboard niet bepaald lustopwekkend is, anders zou de DS zonder twijfel de porno-acteur (mét Frans accent, oui oui) onder de wagens zijn.

Franse hamplakjes

De Citroën Karin is een lang vergeten concept uit 1980.Of toch niet helemaal want deze piramidevormige wagen kreeg destijds een schitterend centraal gepositioneerd stuur mét – hallo verre toekomst – ingebouwde telefoon! Dat bellen achter het stuur ongeveer even veilig is als , gekleed in gemarineerde hamplakjes in een leeuwenkuil springen, vergeten we gemakshalve even...

Schakelen in de fifties

Word je niet op slag verliefd op dit dashboard?De Amerikanen niet dus want de Edsel was voor Ford een financieel fiasco van jewelste. Een van de grote nieuwigheden eind jaren '50 was het stuur met ingebouwde versnellingen. Schakelen gebeurde door telkens een andere knop in te duwen, als de kabels het tenminste niet lieten afweten. Zonde dat zo'n esthetisch stuur in zo'n draak van een wagen beland is.

Conceptstuur

Mercedes-Benz overtrof zichzelf in 2010 met de F800 Concept.Het dynamische interieur kreeg een al even dynamisch stuur met ergonomische handgrepen om het sturen nog aangenamer te maken. Hier kunnen we uren naar kijken.

Niet verdrinken in high tech

De Pagani Zonda F viert dit jaar zijn tiende verjaardag en mag nog altijd gezien worden.Vooral het stuur dat ondanks de overdaad aan high tech niet verdrinkt in de 21ste eeuwse look. Integendeel zelfs: het stuur is een geslaagde verwijzing naar de legendarische sportwagens-met-houten-stuur van weleer.

Gemaakt om te gamen

We konden kiezen uit een brede waaier van retro Ferrari-sturen, en toch is het een stuur van de Ferrari 458 geworden.Om een heel eenvoudige redden: het stuur was enkele jaren geleden zo perfect ontworpen, dat de mensen achter de hardware van de Xbox 360 dit Ferraristuur tot in de kleinste details gekopieerd hebben om er videospellen mee te winnen.

Indiaan

Tot 1959 gebruikte het Amerikaanse automerk Pontiac een Indiaan in zijn logo.Later werd dit een rode pijlpunt, zodat je tot op de dag van vandaag de leeftijd van een model redelijk gemakkelijk kunt plaatsen. Dit gerestaureerde stuur uit 1933 tont duidelijk hoeveel tijd, energie en zorg er tachtig jaar geleden nog in het ontwerp van iets ogenschijnlijk banaal als een stuur kroop. Daar kunnen heel wat hedendaagse topontwerpers een puntje aan zuigen.

Einde van een tijdperk

Dit logo herkent elke autoliefhebber natuurlijk meteen.We kozen dit stuur niet omdat het een topontwerp is (verre van, er zijn er mooiere), maar omdat dit het stuur is van de allerlaatste Bugatti Veyron ooit, de Bugatti Veyron La Finale. Je zou van minder emotioneel worden.

Cirkel is rond

We begonnen met KITT en eindigen met de Mazda MX-03 in dezelfde regionen.Dit concept uit 1985 was immens geïnspireerd op de cockpit van een jachtvliegtuig (Top Gun, iemand?), al zal de Mazda in kwestie ongetwijfeld iets minder vlot sturen dan pakweg een F-16.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top