10 waterdichte wagens

Nieuws | Eerlijk gezegd kunnen we in België een waterdichte wagen best gebruiken. Met jaarlijks ongeveer 200 regendagen en plus minus 75 onweersdagen is een rijdende paraplu geen overbodige luxe. Of op zijn minst een degelijke amfibiewagen waarmee we zonder het schaamrood op onze wangen op zondag naar een familiefeestje kunnen rijden.

Door

Deel dit nieuws

Eerlijk gezegd kunnen we in België een waterdichte wagen best gebruiken. Met jaarlijks ongeveer 200 regendagen en plus minus 75 onweersdagen is een rijdende paraplu geen overbodige luxe. Of op zijn minst een degelijke amfibiewagen waarmee we zonder het schaamrood op onze wangen op zondag naar een familiefeestje kunnen rijden. De Panther, gebaseerd op een Jeep CJ-8 Scrambler, is er zo eentje. Op het land haalt hij een topsnelheid van 128 kilometer per uur, op het water maar liefst 70 kilometer per uur. Allemaal dankzij een 305 pk sterke 3.7 liter VTEC-motor van Honda.

Traag maar zeker

Het Zwitserse bedrijf Rinspeed nam een Lotus Elise als uitgangspunt voor een volledig waterdicht model. Niet evident maar je kunt er wel perfect mee onder water rijden/varen/duiken. Groot nadeel: de sQuba is tergend traag op het land (topsnelheid: 120 per uur) en op het water al helemaal. Al drijvend peddel je vooruit aan amper 3,2 knopen, zeg maar 6 kilometer per uur. Onder water gaat de rem er helemaal op en haal je in het beste geval 1,6 knopen of 3 kilometer per uur.

Pionier in de sixties

Misschien had Rinspeed beter gekeken naar de Amphicar of Eurocar, die al in het gezegende jaar 1961 een top van 12 per uur haalde op het water. De bijna 4000 trotse eigenaars van een Amphicar moesten wel iets over hebben voor hun oogappel. De wagen lekte meer dan goed was voor hem en was op zijn zachtst gezegd een uitdaging om te onderhouden.

Geschifte zeelui

Een Lamborghini Countach is op zich al een beest van een wagen. Hem ombouwen tot een zeewaardig model is dan helemaal beest! SeaRoader zit achter het project, dezelfde firma die verantwoordelijk is voor de eerste drijvende ijscowagen en de drie legendarische drijvende TopGear-wagens die het Kanaal probeerden te bedwingen. Euh, doe toch maar die Countach.

Dromen worden werkelijkheid

Wat Elon Musk wilt, krijgt hij ook. De Californische ondernemer droomde ooit van een elektrische supercar en nu rijden er overal ter wereld Tesla's rond. Hij droomde ooit van ruimtereizen en nu is SpaceX een van de pioniers van de commerciële ruimtevluchten. In de toekomst denkt Musk aan vliegende én drijvende wagens. "We gaan zeker een onderwaterwagen bouwen. Misschien maken we er twee of drie, maar niet meer dan dat. De markt ervoor is gewoon te klein." Een zeewaardige Tesla, laat maar komen!

Sportief nat worden

De Hydra Spyder van het bedrijf Cami is een dot van een sportwagen. Ga waterskiën in stijl dankzij de topsnelheid van ruim 85 kilometer per uur op het water. Op het land is 200 kilometer per uur een makkie dankzij de LS2 6.0 liter V8 motor van Corvette.

Spelevaren

Lotus en water gaan blijkbaar hand in hand want ook de Gibbs Aquada heeft een Lotus als startpunt. Bij mooi weer eneen kalme zee steek je het Kanaal over in amper 40 minuten. Niet slecht voor een dobberbootje dat slechts 165 pk tot zijn beschikking heeft.

Verheffend idee

De Rinspeed Splash neemt twee gedaantes aan op het water. Wanneer je trager dan 30 knopen vaart, drijft hij rond als een normale boot. Trap je het gaspedaal dieper in, dan heft de Splash zichzelf drie meter de hoogte in zodat de wielen geen wrijving meer ondervinden met het water.

Korte levensduur

Ferdinand Porsche ken je ongetwijfeld dankzij de sportwagens die zijn naam dragen. Wist je dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog de Volkswagen Schwimmwagen bedacht heeft? Het Duitse leger heeft er enkele duizenden besteld maar had vooraf beter even geïnformeerd naar de levensduur in gevechtssituaties. Schwimmwagens keerden gemiddeld al na zes weken actie terug naar de garage voor reparatie.

Wonen op het water

Tot nu toe hebben we ons beperkt tot het kleinere speelgoed. De Terra Wind Motorhome kost minstens 570.000 euro voor de basisuitvoering en kan tot het dubbele gaan. Het hangt allemaal af van de opties die je verkiest. De ideale oplossing voor de zomervakantie, wanneer de camping volzet is. Je parkeert je gewoon in het dichtsbijzijnde meertje en klaar is kees.

Overal lekken

We zijn het verplicht om te eindigen met de Lotus Esprit uit de James Bond-film 'The Spy Who Loved Me', zowat de bekendste onderwaterwagen uit de moderne geschiedenis. Er is niemand meer geschikt dan Richard Hammond om de Esprit aan een grondige test te onderwerpen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top