China, kampioen autokopiëren

Nieuws | China, kampioen autokopiëren

Door

Deel dit nieuws

Voor creativiteit en baanbrekende vernieuwingen in de autoindustrie hoef je echt niet in China te zijn. In kopiëren zijn ze daarentegen wel haast onverslaanbaar. De Chinese autobouwer Lifan heeft zich al meermaals moeten verdedigen tegenover BMW's Mini, en eerlijk gezegd zijn we daar alles behalve verbaasd over. Plaats bijvoorbeeld de Lifan 320 maar eens naast een Mini Cooper. Daar heb je het lelijke tweelingbroertje.

Mooi van ver, ver van...

Dat moet een zure ochtend geweest zijn in de kantoren van Rolls-Royce, toen de Britten voor het eerst de Geely GE te zien kregen. Zelfs de befaamde Spirit of Ecstacy op de motorkap werd schaamteloos nagemaakt en op dit flauw afkooksel van een Phantom gesmakt.

Niet sollen met Duitsers

De advocaten van Volkswagen wreven vast en zeker in hun handjes toen de Zotye T600 van de band rolde. Zei daar iemand Volkswagen Touareg? Of toch de Audi Q5? Zelfs de grootste autoleek ziet de gelijkenissen.

Flauw afkooksel

Zelfs de Smart Fortwo moet er aan geloven. De schuldige in dit geval luistert naar de naam Shuanghuan Noble die qua afwerking en opties nog niet aan de enkels van het origineel komt.

Foert Ford

Ford deed het vorig jaar wereldwijd opvallend goed en daar zit de F150 ongetwijfeld voor iets tussen. Behalve dan in China, waar het model niet eens verkocht wordt. Geen nood, beste Chinezen, jullie kunnen altijd binnenspringen bij Kawei en een K1 bestellen.

Dood, niet begraven

Het merk Hummer is al een paar jaar dood en begraven, maar geen nood! Fans van supergulzige burgertanks kunnen altijd terecht bij Dongfeng dat de EQ2050 aanbiedt. Het origineel bewees zijn waarde in Irak en Afghanistan, de EQ2050 doet hetzelfde aan de oevers van de Yangtze.

Tegenvaller

Het complete gamma van BYD lijkt wel opgebouwd uit klonen. Bestudeer het gamma en je herkent al snel Toyota-, Lexus-, Mercedes-, Honda-, Renault- en Chrysler-invloeden. Porsche heeft het hardst te klagen met de BYD T6, een schaamteloze kopie van de Cayenne. BYD is sinds kort zelf de dupe van die tactiek: Chinese dealers vervangen simpelweg het logo van ingekochte BYD's en verkopen die wagens vervolgens als originele Honda's, Mercedessen en Lexussen.

Blauw-geel bloed

Je verwart deze Shenbao D-Series 'Aero' al snel met de Zweedse Saab 9-5. Vooral de snuit is hertekend, voor de rest waan jij je zo in Stockholm, met een bordje kötebullar in de hand en een Billy-kast op de achtergrond.

Taxi!

Verwissel de Yema F16 niet met de dodelijkste vliegtuigen van het Belgische leger. Deze Chinese kloon is een Audi A4 in de slechtst denkbare vermomming: geen. Op de foto zie je de taxiversie, inclusief de meest giftige lakkleur op aarde.

Zwakkeling

Chinese kopies hebben vaak één ding gemeen: het motorische vermogen ligt véél lager dan dat van het origineel. Vergelijk bijvoorbeeld de B40 van BAW (Beijing Automobile Works) met de Jeep Wrangler. Die eerste kreeg een fabelachtige 2,4 liter dieselmotor die zomaar eventjes 141 pk opwekt. De Jeep Wrangler deed jaren voordien al hetzelfde, alleen met een 3,8 liter en 198 pk. China heeft op dat vlak nog een lange, lange weg te gaan.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top