Tips om hyperzuinig te rijden

Nieuws | Elke druppel brandstof telt, zeker in je eigen wagen. Je kan het véél langer uithouden op een volle tank, mits een kleine mentaliteitswijziging onderweg...

Door

Deel dit nieuws

Elke druppel brandstof telt, zeker in je eigen wagen. Je kan het véél langer uithouden op een volle tank, mits een kleine mentaliteitswijziging onderweg. Als je bijvoorbeeld 35.000 kilometer per jaar op een zuinige manier rijdt, spaar je per 100 kilometer gemiddeld zo'n 1,7 liter brandstof uit. Aan de huidige prijzen betaal je op jaarbasis gemakkelijk 800 euro minder aan de pomp!Is het te warm buiten en heb je zin om de airco aan te zetten? Niet doen! Bij een snelheid tot maximum 60 per uur kunnen de ramen open zonder dat dit de luchtweerstand (en je verbruik) verhoogt.

Airco

Van die airco gesproken: wist je dat die ene optie in je wagen het brandstofverbruik met een onzalige 10 procent doet stijgen? Als het echt niet anders kan, kies er dan voor om de al gekoelde lucht in de wagen te laten circuleren, in plaats van telkens verse (warmere) lucht af te koelen en door de blazers te jagen.

Vertragen

Dat trager rijden een pak helpt, weet je ongetwijfeld al langer. 30 per uur trager rijden op de autostrade en je wagen maalt een indrukwekkende 45 procent meer kilometers af per liter benzine of diesel.

Plannen

Hoe vaak plan jij je route vooraf? De kortste weg is niet altijd de beste, zeker tijdens de spitsuren. Hoe vlotter je kunt rijden, hoe economischer je rondrijdt. In een file belanden en daar –tig keer moeten remmen en optrekken, is moordend voor je brandstofgebruik. Hou daarom de verkeersinfo goed bij de hand, die spaart je heel wat tijd en geld uit.

Snel schakelen

Schakel in blokken van 20 kilometer om zo snel mogelijk van stilstand in vijfde of zesde versnelling te geraken. Schakel al bij 1500 toeren en geef telkens lichtjes gas. Met een beetje oefening haal je met 75 per uur al vijfde versnelling. Bovendien is hard en agressief optrekken in de stad sowieso nutteloos.

Less is more

Rij zo licht mogelijk. Elke gram telt, om het een beetje extreem te stellen. Laat de buggy thuis als je zonder de kinderen vertrekt en ruim de kofferbak en achterbank regelmatig op. Een heel jaar met een dakkoffer rondkarren is evenmin een goed idee, wegens de verhoogde weerstand én verbruik.

Laat je remmen met rust

Je kunt niet rijden zonder te remmen, dat zou al bij de eerste bocht problemen geven. Vermijd remmen wel zo veel mogelijk, aangezien je bij elke remactie brandstof verbruikt. Het gaspedaal loslaten en de wagen laten uitbollen is een veel efficiënter alternatief.

Stilstaan

Er komt heel wat tactiek kijken bij een eenvoudige parkeerbeurt. Probeer bijvoorbeeld niet vlakbij de winkeldeur te parkeren want tijdens je zoektocht naar die gouden plaats leg je meer meters af en stijgt je brandstofverbruik weer. Parkeer in de schaduw, zo heeft je airco na vertrek minder werk. En tenslotte: plaats je wagen zo dat je nadien vlot kunt wegrijden. Hoe minder manoeuvres er aan te pas komen om je uit een parkeerplaats te wurmen, hoe beter.

Op blote voeten

Laat je bergschoenen in de kast staan en draag achter het stuur schoeisel met de dunst mogelijke zool. Zo voel je het gaspedaal veel beter aan. Je rechtervoet speelt een cruciale rol bij zuinig rijden en een paar centimeter zool kan je dan best missen.

Constante

Cruise control is leuk voor wie het heeft. Hiermee houdt je wagen een constante snelheid aan, wat het brandstofverbruik serieus ten goede komt. Vergeet tegelijk het verkeer rondom jou niet in het oog te houden, cruise control is geen waterdichte garantie voor een veilige rit.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top