Dromen mag: moderne ecologische vervoersconcepten

Nieuws | In het jaar 2000 zouden we allemaal met vliegende wagens reizen, op Mars wonen en elke vrijdagavond gaan kaarten met buitenaardse wezens. Niet dus. En hoe denken we tegenwoordig over de toekomst? We pikken er 10 in het oog springende vervoersconcepten uit, zoals HET Audi Nexus concept, een collaboratie tussen de Audi Design Concept Studio en Kiska Design. Kort samengevat: je rijdt met een motorfiets die even robuust en veilig aanvoelt als een klassieke personenwagen. Ideaal voor in de stad.

Door

Deel dit nieuws

In het jaar 2000 zouden we allemaal met vliegende wagens reizen, op Mars wonen en elke vrijdagavond gaan kaarten met buitenaardse wezens. Niet dus. En hoe denken we tegenwoordig over de toekomst? We pikken er 10 in het oog springende vervoersconcepten uit, zoals HET Audi Nexus concept, een collaboratie tussen de Audi Design Concept Studio en Kiska Design. Kort samengevat: je rijdt met een motorfiets die even robuust en veilig aanvoelt als een klassieke personenwagen. Ideaal voor in de stad.

Openbaar vervoer

We pikken graag het BOT concept uit de recentste Michelin Design Challenge. Het idee is om een autonoom functionerend openbaar vervoer te krijgen, waaronder deze zelfrijdende taxi's. Dat hij er nog schattig uitziet ook, is een extra meevaller.

IJskoud concept

Terwijl wij de voorbije maanden eerder een langgerekte herfst over ons heen kregen dan een ijskoude winter, vroor het in andere delen van de wereld dat het kraakt. Voor die gebieden heeft Michal Bonikowski deze sneeuwmobiel bedacht. In dit geval zit de chauffeur van dienst in een gesloten cabine voor een nog luxueuzer gevoel onderweg.

Trybride fiets

Aan de ene kant van het spectrum heb je Michal Bonikowski, aan de andere Mojtaba Raeisi. Winter versus hartje zomer want de zonnefiets van Raeisi moet het helemaal hebben van die koperen ploert hoog in de hemel. De zonnepanelen in de wielen kunnen desnoods in een hoek van 30 graden draaien om zoveel mogelijk te profiteren van het zonlicht. Als het weer even tegenzit, sluit je hem gewoon aan op het elektriciteitsnet voor de nodige energie. En als zelfs dat het laat afweten, grijp je maar terug naar het allerlaatste redmiddel: je eigen kuiten.

Twee wielen volstaan

Wauw, gewoon wauw. Het Volkswagen Aerrow concept van Andreas Blazunaj zoekt het net zoals zovele soortgelijke ideeën in een samengang tussen motoren en wagens. Dit blitse idee beschikt over een TDI hybride motorblok en – alle Star Treks nog aan toe – over elektrische gyroscopen om hem voor het rode licht in evenwicht te houden.

Pendelluxe

Marko Lukovic, kom er maar in. Ook hij bedacht een autonoom rijdend voertuig dat er overigens belachelijk lelijk uitziet. Nog even werken aan de carrosserie en we zijn verkocht, dat wel. Want wie wil er onderweg in de file zijn krant niet lezen, zijn favoriete websites bezoeken of een extra sjaal breien? Deze Twinway zorgt er ondertussen wel voor dat je veilig op je bestemming aankomt.

Droog weer graag

Ecologie speelt terecht een steeds grotere rol in de moderne mobiliteit. Een bordkartonnen wagen is op dit moment het summum van recyclage, denken we zo. CarDboard, want zo heet hij, heeft geen deuren, geen dashboard, geen dak, laat staan dat je bij aankoop kunt kiezen voor een flashy kleur lak. Integendeel: de opties zijn: kartonbruin, kartonbruiner en kartonbruinst. Het chassis en koetswerk zijn vervaardigd uit gerecycleerd karton en plastic, in combinatie met een hybride gas/elektrische motor. Alleen geschikt bij mooi weer, vrezen we wel.

Draagbare mobiliteit

Mobiliteit is meer dan personenwagens en het openbare vervoer alleen, dat heeft Jeong Woo Park goed begrepen. Zijn 2-n-1 Board, een kruising tussen een skateboard en een step, is ideaal om in de stad te gebruiken. Vaarwel wegenbelasting!

Miniduikboot

Het waterpeil van de wereldzeeën stijgt aan een alarmerend tempo en binnen enkele decennia zullen wereldsteden zoals Parijs of Londen getransformeerd zijn in een nieuw Venetië. Om van het lot van de dogestad nog maar te zwijgen... Denk daarom eens aan een eigen onderzeeër om verplaatsingen te maken. Dit concept van BMW Group Designworks USA zou in theorie aangedreven worden via een chemische reactie tussen bacterieën en zout of zoet water. Nu maar hopen dat de files zich in 2150 niet verplaats hebben van de weg naar de rivieren.

Meedoen is belangrijker...

Van een bedrijf als Bridgestone verwacht je stoere supercars of massa's pk's, maar niets is minder waar. De bandenfabrikant ziet in de toekomst verbrand rubber plaats maken voor een elektrische driewieler waarbij je zelf nog serieus moet trappen om vooruit te geraken. En hoezee: tegen de Olympische Spelen van 2020 in Tokio moet deze driewieler ook effectief in het olympische dorp opduiken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top