Wagens die hun waarde behouden

Nieuws | Laten we je eerst uit de droom helpen: slechts een handvol wagens op aarde stijgen in prijs naarmate ze ouder worden. Voor alle andere Opels, Renaults en Dacia's op deze planeet geldt de gouden regel: ze zakken al in prijs wanneer je de parking van de autodealer net verlaten hebt. Toch doen sommige modellen het opmerkelijk beter dan andere en precies die hebben we voor je opgezocht.

Door

Deel dit nieuws

Laten we je eerst uit de droom helpen: slechts een handvol wagens op aarde stijgen in prijs naarmate ze ouder worden. Voor alle andere Opels, Renaults en Dacia's op deze planeet geldt de gouden regel: ze zakken al in prijs wanneer je de parking van de autodealer net verlaten hebt. Toch doen sommige modellen het opmerkelijk beter dan andere en precies die hebben we voor je opgezocht. Maar eerst dit: witte auto's behouden hun waarde het beste volgens waardebepaler CAP. Vijf procent meer dan het gemiddelde, om precies te zijn. Groen, turkoois en bruin mijd je dan weer beter.

Tsjechië boven

We weren graag van start gegaan met Porsches, Ferrari's of Bentley's, maar het is een – hou je vast – Skoda Yeti 4X4 Elegance geworden. Geen flitsend model, zoals je op de foto ongetwijfeld kunt zien, maar hij verliest op een jaar tijd wel amper 1 miezerig procentje van zijn marktwaarde.

Vraag en aanbod

Veel hangt af van vraag en aanbod, en vooral de Audi Q5 Quattro SE plukt de vruchten van die grote vraag. Vandaar ook dat hij op de tweedehandsmarkt uitstekend doet. Rij twaalf maanden met een gloednieuwe Q5 en nadien vang je nog vlot 88 procent van de aankoopprijs.

Moddervreter

Als je wilt investeren, doe het dan in een Land Rover Discovery 4. Dankzij zijn krachtige 3.0 TD motor van 242 pk blijft hij aantrekkelijk, zelfs na maanden ploeteren in de modder. Je verliest er net iets meer dan 5 procent op wanneer je hem doorverkoopt, nog altijd meer dan aanvaardbaar. Het is een populair model, dus altijd goed voor een snelle deal.

Invincible

De 4X4's doen het uitzonderlijk goed de laatste tijd. Zo ook de Toyota Landcruiser, die zelfs na drie jaar of 50.000 kilometer ruim 72 procent van zijn prijs behoudt. Zo'n Invincible is misschien wat duurder bij aankoop, maar op lange termijn is de rekening snel gemaakt.

Duitse klasse

Rasechte luxemerken lijken niet echt meet e spelen hier, behalve Porsche dan. De Porsche Cayenne 3.0 TDI V6 Tiptronic S klokt na drie jaar of 50.000 kilometer af op een marktwaarde van 70,4 procent van de aankoopprijs.

Zweedse veiligheid

In een lijstje over degelijkheid mag Volvo niet ontbreken. Het winnende model is de XC60 2.4 D5 AWD SE Lux. Als je er dit jaar eentje koopt, krijg je er in pakweg 2016 nog altijd twee derde van de aankoopprijs van.

Eindelijk iets zuiders

Veel zuiders temperament hebben we hier nog niet gezien, en dat is best spijtig. Gelukkig is daar de überschattige Fiat 500. De kleine uk doet het momenteel goed bij jonge moeders, twintigers en ander hip volk dat een wendbaar stadsautootje goed kan gebruiken. Ondanks een schamele 69 pk geraak je hem zeker ergens kwijt, zelfs na 50.000 kilometer. Richtprijs: 67 procent van de aankoopwaarde.

Ecoshopping

De Toyota Prius heeft zeker een gevoelige snaar geraakt bij chauffeurs, want de hybride eindigt steevast hoog in de lijstjes. Het enige probleem (nou ja, probleem): eigenaars van een Prius zijn zo verknocht aan hun wagen dat ze hem maar met moeite willen afstaan. Ga altijd uit van zo'n 18.000 euro voor een degelijk tweedehands exemplaar met niet overdreven veel kilometers.

Morris moest het weten

Mini heeft decennialang geteerd op zijn reputatie, wat het merk geen deugd deed. Tot BMW zich ging moeien en aan de start van deze eeuw een vernieuwd model lanceerde. Ondertussen is de Mini Cooper goed ingeburgerd en kunnen deze vlotte wagens op heel wat bijval rekenen. Aan de betrouwbaarheid kan nog wat gewerkt worden, maar hoef je als verkoper niet snel onder de 15.000 euro te zakken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top