Renault Clio haalt 5 EuroNCAP-sterren © BELGA

De nieuwe Renault Clio behaalde reeds de hoogste vijfsterrenscore in de crashtests van EuroNCAP volgens het nieuwe, strengere protocol dat in 2018 werd ingevoerd.


De vijfde generatie van de iconische Clio wordt binnenkort gelanceerd en werpt zich nu al op als een van de veiligste stadswagens die EuroNCAP ooit heeft getest, stelt Renault. Het is al het 22ste model van de Renault Groep dat de maximumscore van vijf sterren behaalt.

De nieuwe Clio, die op het gloednieuwe moduleerbare CMF-B-platform van de Alliantie staat, plukt de vruchten van een geoptimaliseerde koetswerkstructuur en herwerkte zetelframes en gordelbevestigingen om alle inzittenden ongeacht hun lichaamsbouw en plaats in de wagen een optimale zijdelingse steun te bieden.

De wagen kan ook rekenen op een rijkelijke standaarduitrusting, met onder meer zes airbags, een ABS met remhulpsysteem, een camera en een radar (voor de spoorassistent, de verkeersbordendetectie met waarschuwing voor overdreven snelheid, het alarm voor een ontoereikende veiligheidsafstand, het remhulpsysteem), een snelheidsregelaar/-begrenzer, een gordelwaarschuwing en een functie voor noodoproepen bij ongevallen. Bovendien wordt het zicht geoptimaliseerd met standaard gemonteerde 'full led'-koplampen, een automatische ontsteking van de koplampen en een zelfdimmende achteruitkijkspiegel.

De nieuwe elektronische architectuur van Clio maakte het mogelijk om vanaf het instapmodel een actief remhulpsysteem met herkenning van voetgangers, fietsers en andere voertuigen te voorzien. Dat resulteerde in een uitstekende EuroNCAP-score van 11/12 voor de AEB met voetgangers- en fietsersdetectie.