McLaren-productiesite van Woking haalt mijlpaal © BELGA

De Britse sportwagenfabrikant McLaren heeft zopas zijn 20.000ste auto gebouwd in de eigen productiesite van Woking, Surrey.


Deze 20.000ste McLaren is een rechts gestuurde 600LT in 'Chicane Grey' die in de zomer van vorig jaar op de markt kwam. Pas acht jaar nadat de eerste McLaren deze productiesite verliet, staat de teller al op 20.000 exemplaren. Bij Mclaren werken inmiddels 2.300 mensen die er elke dag in lukken om pakweg 20 auto's te bouwen. Vorig jaar werden er ongeveer 4.800 bolides gebouwd en dat moeten er op korte termijn 5.000 per jaar worden.

Het ultieme doel is om 6.000 McLarens per jaar te assembleren en dat zal ook nodig zijn want de vraag naar deze luxueuze exoten groeit gestaag. McLaren heeft de voorbije jaren immers naast zijn topmodellen, met 'volumemodellen' zoals de 540 of de 570 sportwagens gebouwd die met pakweg een Porsche 911 kunnen concurreren en eveneens dagelijks inzetbaar zijn. McLaren is immers een erg bijzondere constructeur van supercars.

Het Britse merk bouwt niet alleen een huiseigen motor - wat uitzonderlijk is in dit nichesegment - maar het zorgt er ook voor dat de bolides, ondanks hun waanzinnige prestaties en circuitpotentieel ook comfortabel blijven en je zonder nukkig te worden door de stadsspits laveren.