Beste blogger,

Op 31 mei 2018 wordt het platform van de Skynet Blogs gedeactiveerd. Een avontuur van bijna vijftien jaar komt daarmee ten einde. Wij willen je graag helpen de overstap te maken naar een nieuwe oplossing, door de ongemakken van deze deactivering zoveel mogelijk te beperken en je de weg te wijzen naar krachtige oplossingen voor de hosting en ontwikkeling van je blog.

In de praktijk zal je blog vanaf 31 mei 2018 niet meer toegankelijk zijn voor het publiek, maar zal je zelf nog wel toegang hebben tot de beheersinterface van je blog(s). Vanaf 30 juni 2018 zal het platform volledig ontoegankelijk zijn.

Wij zijn ons ervan bewust dat een blog veel werk vertegenwoordigt, een jarenlange band met een community en een massa herinneringen die virtueel op papier werden gezet. Het is niet onze bedoeling dat werk verloren te zien gaan. Wij willen je helpen het over te brengen naar een Wordpress-omgeving, waar je blogavontuur kan worden verdergezet.

We zullen je nu laten zien hoe je je blog(s) kunt exporteren. De export gebeurt in een paar kliks en levert je een downloadbestand op met ALLE inhoud van je blog:
  • - Posts (met datum, uur, ...)
  • - Comments (met de namen van de mensen die een comment hebben achtergelaten, datum en uur)
  • - Links naar de media van de blog (foto’s, video’s, PDF’s, ...)

Vervolgens kan je deze inhoud importeren in eender welke Wordpress-omgeving. Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen voor een gratis of betalende oplossing.

Om je blog te exporteren, ga je naar http://myblog.skynet.be. Als je nog niet bent ingelogd, zal je gevraagd worden je login en wachtwoord in te voeren.
>> Lukt inloggen niet? Contacteer ons.
In de beheerstool van de blogs vind je de lijst van je blogs.
Klik op de knop “Deze blog exporteren”. Je krijgt een pop-up met de vraag een bestand te downloaden.
Kies een locatie om het bestand te bewaren en klik op "Save File” en vervolgens op OK.

Je blog is nu geëxporteerd.

Wat is Wordpress.com?


Wordpress.com is een blogplatform dat gebruikmaakt van het content management-systeem (CMS) Wordpress. Een gratis blog heeft een adres onder de volgende vorm: "http://www.naamvanjeblog.wordpress.com".

Wordpress.com maakt gebruik van het "Freemium"-model. De basisfuncties, zoals een blogpost publiceren, foto’s en video’s toevoegen, enz. zijn gratis. Voor meer geavanceerde functies (categorieënmenu, plugins, enz.) moet je betalen. Een indicatie: op 15/12/2017 betaalde je - bij een jaarlijkse betaling - de prijs van € 4 (Personal), € 8 (Premium) of € 24 (Business) per maand.

De eenvoudigste manier om je Skynet-blog over te brengen naar Wordpress is een blog te creëren op het Wordpress.com-platform en de inhoud van je Skynetblog daarin te importeren. Als je van dit platform gebruik wilt maken, kan je de onderstaande instructies volgen.
1. Ga naar https://nl.wordpress.com en klik op "Aan de slag".
2. Kies een naam voor je blog in het veld “hoe wil je je site noemen?” en klik op "doorgaan"
3. De interface geeft aan of de naam die je gekozen hebt nog beschikbaar is in de gratis formule (naamvanjeblog.wordpress.com) en stelt andere domeinnamen voor (naamvanjeblog.blog, naamvanjeblog.com) die zijn inbegrepen bij de premium formules.

Je wordt vervolgens gevraagd te kiezen voor een gratis of betalende formule.
4. In de volgende stap moet je ofwel een account op wordpress.com aanmaken, of inloggen als je al een account hebt.
5. Gefeliciteerd, je blog is nu aangemaakt en online. Je kan nu de inhoud van je Skynet-blog importeren. Om dat te doen, klik je eerst op "Mijn site bekijken".
6. Ga nu naar het dashboard van je blog op het adres naamvanjeblog.wordpress.com/wp-admin.
Als de blog die je wilt importeren meerdere auteurs heeft, is het nu tijd om de andere auteurs toe te voegen door op "Gebruikers" -> Nieuw uitnodigen" te klikken.
7. In de linkerkolom zie je ook een element "Extra". In het submenu daarvan vind je de functie "importeren".
8. Je kunt nu kiezen voor het gewenste importtype. Klik op "Voer importer uit" onder "Movable Type and TypePad".
9. In het volgende scherm klik je op "Bladeren" (of “Browse”) om het scherm voor de selectie van je bestanden te kiezen (1). Selecteer het geëxporteerde bestand van je Skynet-blog (2) en klik op "Openen" (3). Klik vervolgens op "bestand uploaden en importeren" (4).
In het volgende scherm heb je de mogelijkheid om de auteurs van de Skynet-blog (Auteur 1, Auteur 2) te associëren met de gebruikers die je hebt toegevoegt in stap 6 (Gebruiker 1, Gebruiker 2).
Even geduld…

Gefeliciteerd! Je hebt je blog geïmporteerd. Hij is nu beschikbaar met alle inhoud en commentaren op het adres “naamvanjeblog.wordpress.com”.

Wordpress is een blogplatform (www.wordpress.com), maar ook en vooral een CMS (www.wordpress.org), of "Content Management System": een systeem voor het beheer van inhoud. Wordpress is veruit het meest gebruikte CMS op het web.

Je kan Wordpress dus installeren op eender welke hostingruimte (meer info over hostingruimtes en domeinnamen). Als je al een hostingruimte hebt waarop Wordpress geïnstalleerd is, kan je er je blog in importeren. Ga hiervoor naar punt 5.

Als dat niet het geval is en je wil toch voor deze optie kiezen voor je blog, kan je de onderstaande instructies volgen.

1. Een hostingruimte reserveren


Heel wat bedrijven verhuren serverruimte waarop je je site of blog kan hosten. Omdat Wordpress een heel populair blogplatform is, kan je bij de meeste van deze serveraanbieders heel gemakkelijk je Wordpressblog installeren. En dat in slechts enkele klikken. De onderstaande lijst bevat de meest populaire hostingoplossingen, maar is uiteraard niet volledig. Sommige van deze oplossingen zijn gratis, andere betalend.
  • - Googiehost (gratis of betalend): https://googiehost.com
  • - Hostinger (gratis of betalend - in het Nederlands) : https://www.hostinger.fr/hebergement-gratuit
  • - One.com (betalend - in het Nederlands) : https://www.one.com/fr/wordpress
  • - OVH (in het Nederlands) https://www.ovh.com/fr/hebergement-web/site/wordpress.xml
  • - Siteground : https://www.siteground.com/wordpress-hosting.htm. Wordpress en het configuratiescherm kunnen in het Nederlands worden geplaatst. (www.siteground.com/kb/how_to_change_the_language_for_cpanel)
  • - InMotion hosting (in het Engels) : https://www.inmotionhosting.com/wordpress-hosting-promo

2. Kies en koop een domeinnaam


Alle hierboven genoemde hosts bieden je - bij het huren van een hostingruimte - een domeinnaam voor jouw blog aan. Afhankelijk van de formules kan dit in de prijs inbegrepen zijn of als extra worden aangerekend. De host informeert je in realtime over de beschikbaarheid van de domeinnaam die je wilt kiezen. Als "naamvanjeblog.be" niet beschikbaar is, is "naamvanjeblog.com", "naamvanjeblog.info" of "naamvanjeblog.blog" mogelijk.

Voor gratis hosting, krijg je de domeinnaam "naamvanjeblog.namedehehepper.com". Niet de meest sexy oplossing maar wel gratis. Gratis hostings kunnen andere nadelen hebben zoals reclame of periodes waarin je blog niet toegangkelijk is (zoals het bij de hieronder voorgestelde oplossing Hostinger/000webhostapp het geval is).

3. Installeer wordpress op je nieuwe hostingruimte


Er zijn twee manieren om Wordpress te installeren op je nieuwe ruimte. De hierboven genoemde hosts bieden een installatie aan met slechts één klik. Dus je hoeft bij het opstarten alleen maar te kiezen voor "Installeer WordPress".

Als je een host kiest die geen enkele klik-installatie aanbiedt, moet je Wordpress downloaden (hier: https://en.wordpress.org/txt-download/), alle bestanden kopiëren in het archief met een FTP-client (zoals Filezilla), een configuratiebestand aanmaken of de toegang tot de database definiëren.

Als je niet bekend bent met deze voorwaarden en een "kant-en-klare" oplossing wilt, raden we je aan te kiezen voor een één klik-installatie. Je kan ook online heel wat uitleg vinden over de installatie van Wordpress (bijvoorbeeld deze: https://www.codeur.com/cms/aide/installer-wordpress/

4. Breng de inhoud van je Skynet-blog over naar je nieuwe Wordpress-omgeving


Het importeren van jouw inhoud gebeurt via de plug-in "Movable type and typepad importer". Deze plug-in kan gratis en met een paar klikken worden geïnstalleerd. De rest van het proces wordt hieronder in detail uitgelegd.

We zullen je nu stap voor stap begeleiden bij de overdracht van jouw blog met behulp van de gratis host Hostinger (000webhostapp). De te volgen procedure is vrijwel hetzelfde voor de andere hosts op de lijst.

Stap voor stap handleiding om jouw blog te importeren op Hostinger / 000webhostapp

1. Ga naar https://www.hostinger.nl/gratis-hosting. Vul je e-mailadres, het gewenste wachtwoord en de naam van de blog die je wilt maken in. WAARSCHUWING: Controleer alvorens je het veld "Naam van de site" invult of de naam van je toekomstige blog nog niet door iemand anders is genomen. Om dit te controleren, typ je eenvoudig de “naam van je blog 000webhostapp.com” in een browser, je zal onmiddellijk weten of deze naam nog beschikbaar is.
2. Klik op de bevestigingslink die je vervolgens per e-mail ontvangt.
3. Je wordt doorgestuurd naar het volgende scherm, klik op "Manage website"

Opmerking: de URL van je site wordt aangegeven met de knoppen "Manage website" Controleer of deze URL de juiste is. Als je per abuis een domeinnaam gebruikt die je al gebruikt hebt, maakt het platform automatisch en site in de vorm "jemailadres000webhostapp.com". Geen paniek indien dit het geval is ! Klik gewoon op de knop "+" die zich rechts bevindt. Je kan dan een nieuwe naam kiezen voor je blog. Deze keer wordt een real-time controle uitgevoerd en kan je geen domeinnaam kiezen die al in gebruik is.
4. Klik op de knop "Install now" onder de "Build Wordpress Website" -optie
5. Er verschijnt een pop-upvenster waarin je een gebruikersnaam, beheerderswachtwoord en taal kan kiezen. Je hoeft deze instellingen niet te wijzigen. Als je echter wilt dat de beheersinterface van jouw blog in het Nederlands is, selecteer je “dutch” in het laatste keuzemenu.
6. De site begint vervolgens met het installeren van jouw Wordpress-omgeving. Het kan een tijdje duren. Je ontvangt een bevestigingsbericht
7. Door te klikken op "Go to configuration page", word je omgeleid naar een inlogpagina met jouw wachtwoord. Jouw WordPress is nu geconfigureerd! Als de blog die je wilt importeren meerdere auteurs heeft, is het nu tijd om de andere auteurs toe te voegen door op "Gebruikers" -> Toevoegen" te klikken.
Je kan nu beginnen met het importeren van je blog. De eerste stap is het installeren van de plug-in die nodig is voor de import:
Klik op "Plugins" in het linkermenu (1) en selecteer "Nieuw plugin" (2). Zoek in het geopende venster naar "Movable type and typepad" in het zoekvak aan de rechterkant (3). De gewenste extensie verschijnt en klik vervolgens op "Nu installeren" (4).
8. Nadat de plugin is geïnstalleerd, klik je op "Activeren".
9. Klik op “Extra” in het menu aan de linkerkant (1). Klik op “importeren” in het submenu dat zich opent (2). Klik dan op “voer importeerfunctie uit” onder de optie “Movabletype and Typepad (3)
10. Klik op "Bladeren" (of “browse”) in het volgende scherm (1), selecteer het bestand dat is aangemaakt bij het exporteren van je blog (2). Klik dan op “Open” (3) en bevestig door op "Bestand uploaden en importeren (4).
11. In het volgende scherm kan je de verschillende (mogelijke) auteurs van de blog beheren. Als je de enige auteur bent voor deze blog, moet je in dit scherm geen wijzigingen aanbrengen. Klik op "Submit" om het exporteren te starten.

Als de Skynet-blog die je exporteert meerdere auteurs heeft, kan je de overeenkomst bepalen tussen de auteurs van de Skynet-blog en de auteurs (gebruikers) op Wordpress. Je kan de namen / pseudo’s van de Wordpress auteurs in het veld "Create user" wijzigen en vervolgens een van de Wordpress-gebruikers selecteren die je in stap 7 hebt gedefinieerd.

Een lijst met geëxporteerde posts wordt weergegeven.

Importeer je afbeeldingen


Wanneer je jouw blog importeert in een Wordpress-omgeving, worden je afbeeldingen mogelijk niet automatisch gekopieerd naar de servers van je nieuwe host, afhankelijk van de configuratie van je blog. Jouw afbeeldingen zijn dan zichtbaar, maar als je naar hun eigenschappen kijkt, zie je dat het adres van de afbeelding van het type http://static.skynetblogs.be/media/1234/5678.jpg is. Als dat zo is, is het erg belangrijk dat je jouw afbeeldingen importeert. Als je dit niet doet, zullen ze verdwijnen op 30/06/2018, wanneer het blogplatform wordt uitgeschakeld, omdat alle links van het type "static.skynetblogs.be / ..." een foutmelding zullen geven.
1. Controleer of je afbeeldingen zijn geïmporteerd
Als je wilt weten waar jouw afbeeldingen zich bevinden, ga je naar jouw nieuwe blog en klik je met de rechtermuisknop op een afbeelding en selecteer je vervolgens 'afbeeldingsinformatie'.
Je zult dan de locatie van de afbeelding kunnen zien

Als het adres van de afbeelding van het type "static.skynetblogs.be / ..." is, betekent dit dat deze niet op jouw nieuwe host staan en dat je jouw afbeeldingen moet importeren. Als het adres niet van dit type is, zou je niets meer moeten doen.
2. Importeer je afbeeldingen.
Met verschillende plug-ins kun je je afbeeldingen importeren. We hebben voor jou de extensie "Import External Attachments" van Ryan P.C. McQueen geselecteerd. Natuurlijk ben je vrij om een andere te kiezen als je dat wenst. Om het te installeren, ga je naar het gedeelte "plug-ins" en klik je op "nieuw toevoegen"
In het volgende scherm zoek je in het zoekvak in de rechterbovenhoek op "importeer externe bijlagen". Je zal dan de plugin vinden. Klik op "installeren".
Zodra de plug-in is geïnstalleerd en geactiveerd (na de installatie word je omgeleid naar de pagina met alle plug-ins en kun je deze activeren), klik op «Media»> Bijlagen importeren
Klik in het volgende scherm op "Nu bijlagen importeren". De tool begint met het downloaden van externe bestanden. Let op: Om te lange wachttijden te voorkomen, voert de tool slechts 50 posts per 50 posts uit, met een maximum van 20 downloads per post. Als je meer posts of afbeeldingen per post hebt, moet je de download zo vaak herhalen als nodig is. De tool zal verdergaan waar hij gebleven was.

Gefeliciteerd, je nieuwe blog is online!

Zodra je blog is geëxporteerd en opnieuw is geïmporteerd naar een ander platform, kan je het verkeer van je oude Skynet-blog omleiden naar je nieuwe blog. Dat noemen we een redirect maken.

Ga hiervoor naar de lijst van he blogs in de beheersinterface van je blog. Klik dan op “Stel een redirect in”.

Voer het adres van je nieuwe blog in (bijvoorbeeld: naamvanjeblog.domainname.com of naamvanjeblog.wordpress.com) in het veld "Omleiding".

Standaard is de vastgestelde omleiding een eenvoudige omleiding. Dit betekent dat alle bezoekers van je oude blog automatisch worden omgeleid naar de startpagina van je nieuwe blog, zelfs in het geval van directe aankomst op een post. Deze omleiding is het gemakkelijkst in te stellen, maar is niet optimaal voor het verkeer dat via zoekmachines komt.

Als je een deeplink wilt maken, vink je de tweede optie aan.

Waarschuwing: om ervoor te zorgen dat de omleiding correct werkt, is het essentieel dat de URL-structuur van je nieuwe blog compatibel is met de omleiding. De URL-structuur van je nieuwe blog moet zijn:

https: //www.naamvandeblogblog.domeinnaam.extensie/jaar/maand/dag/titel-van-de-post

Bijvoorbeeld: https://ikexporteermijnskynetblog.000webhostapp.com/2017/12/21/voorbeeld-artikel

Je kan de URL-structuur van je nieuwe WordPress-blog wijzigen door naar het menu aan de linkerkant te gaan: Instellingen> Permalinks. Selecteer de optie "Datum en titel".

Opmerking: deze optie is niet beschikbaar op gratis blogs die worden gehost door Wordpress.com. De standaard URL-structuur is echter correct, dus diepe doorverwijzing (deeplinking) werkt.