Inloggen - Inschrijven

Klik op een van de icoontjes en kies je favoriete Lili look!

Kies je persoonlijke lili thema:

blue purple green beige default red

"Girl kunnen tonen als opener van Film Fest Gent is een megacadeau"

Vanavond is "Girl", de debuutfilm van Lukas Dhont, eindelijk in België te zien. Het is de openingsfilm van Film Fest Gent. Regisseur Lukas Dhont en hoofdrolspeler Victor Polster kijken uit naar de Belgische première en proberen het succes van de film te verklaren.
"Ik ben nerveus" zo steekt Lucas Dhont van wal. "Heel veel mensen die ik ken komen kijken. Ik woon in Gent, ik ben hier opgegroeid, ik ging al als klein kind naar de cinema waar straks de film vertoond wordt, en ook met het Gentse filmfestival heb ik een band. Toen ik achttien was, zat ik in de jongerenjury. Al mijn kortfilms heb ik er getoond. Dat ik nu op Film Fest Gent mijn eerste langspeelfilm mag tonen, is een megacadeau. Ik ben heel benieuwd wat de reacties gaan zijn."

'Girl' kreeg al dertien prijzen. De belangrijkste is de Caméra d'Or op het filmfestival in Cannes. Daarnaast was er voor de cast ook het heuglijke nieuws dat de film de Belgische inzending is voor de Oscars. De zestienjarige Victor Polster reageert op het succes: "Het roept veel emoties op en ik ben hier eigenlijk door verwonderd. Ik had nooit gedacht dat de film het zover ging schoppen. Het is heel mooi."

Er was niet alleen de fel gesmaakte vertoning op het filmfestival van Cannes, ook op het filmfestival van Toronto in september was er veel lof voor de acteerprestaties, zowel van die van Arieh Worthalter die de vader speelt, als die van Victor Polster. Lukas Dhont: "Victor is een groot talent, heel elegant ook, erg volwassen en heel gedisciplineerd. Hij vertolkt zijn rol met een groot respect voor het personage en dat zie je." Victor Polster beaamt: "Ik zie Lara graag, ik bewonder haar. Zij is een heel sterk figuur die alles in het werk stelt om haar doel te bereiken."

Wat de film zo speciaal maakt volgens de maker is dat het geen klassieke transgenderfilm is. Lukas Dhont: "Het gaat niet om iemand die moet vechten tegen de hele wereld, ze moet haar omgeving niet overtuigen. Die heroïsche strijd zag ik in veel andere transgenderfilms, maar dat wilde ik niet vertellen in Girl. Mijn film gaat over de strijd in het hoofd van Lara en haar strijd met haar lichaam. Het gaat over iemand die de meest oprechte versie van zichzelf probeert te zijn en dat is universeel. Dat overstijgt het transgenderthema."

Op zeventien oktober verschijnt de film in de Belgische bioscoopzalen.

Lees meer news People

Nieuwste VIB berichten :