Inloggen - Inschrijven

Klik op een van de icoontjes en kies je favoriete Lili look!

Kies je persoonlijke lili thema:

blue purple green beige default red

Powered by Partner logo

Krentenbrood

Krentenbrood
Kretenbrood is afkomstig uit het westen van België, uit de streek rond Doornik. Blijkbaar bestaat ook een grensoverschrijdend recept en een ander type van brood in Frankrijk. Beide broodsoorten hebben amper iets gemeen. Oorspronkelijk was de kramiek een broodgebak dat werd klaargemaakt ter gelegenheid van de plaatselijke feesten. De krenten en het lichtere deeg deden pas recent hun intrede. In Frankrijk, zelfs al is het noorden veeleer Belgisch dan Frans, is een kramiek een briochebrood met chocolade en krenten. In België daarentegenbevat een kramiek alleen krenten. Eigenlijk laat dit verschil ons koud, het voornaamste is een gegrijd sneetje krentenbrood met een dikke laag gezouten boter, ondergedompeld in een kop warme chocolademelk, terwijl het buiten pijpenstelen regent. Wat wil een mens nog meer ? Krentenbrood wordt ook vers gegeten, maar altijd met gezouten boter voor meer smaak. Een mooi sneetje krentenbrood, zo mals mogelijk, waarbij de koude boter de gaatjes opvult, het kruim aan de tanden kleeft en de koude boter tegen het tandvlees plakt... Een zaligheid ! In sommige ziekenhuizen krijgen patiënten op zondag een paar sneetjes krentenbrood als zoetigheid. Volgens artikel 107quater van de Conventie van Genève is krentenbrood vergezeld van margarine of zachte boter zonder zout verbonden. Dit zou indruisen tegen de rechten van de mens en van de kinderen ! Sommige diëtisten kanten zich tegen het overvloedige gebruik van verse boter, maar het betreft een idiote strijd van een achterban. Weldra zal het krentenbrood met gezouten boter zegevieren !
Er zouden ook volksstammen bestaan die het krentenbrood zonder meer direct uit de zak opeten. We wachten vol ongeduld op de volgende lading notitieboekjes van globetrotters om hierover meer informatie te vergaren.

Fotos: © Sven Laurent

De smaak van de Belgen, volume 1 en volume 2, kunnen voortaan zonder mate gelezen worden. Geschreven door Eric Boschman en Nathalie Derny bij uitgeverij Editions Racine, 34,95 euro bij de betere boekhandel.

Ontdek nog meer op Partner logo