Inloggen - Inschrijven

De redactie testte La Grande Ecluse

12 mei 2011

De redactie testte La Grande Ecluse | Views: 2031 keer © La Grande Ecluse

Nadat Brussel in 1886 door een cholera-epidemie was getroffen gaf de toenmalige burgemeester, Jules Anspach, de opdracht de Zenne, die een heuse openluchtriool was geworden, te overkappen. Architect Pierre Suys – dezelfde die de plannen voor de Beurs tekende – kreeg de opdracht en zo ontstond onder andere het indrukwekkende kunstwerk, het Grote Spui. Toen het spui meer dan een eeuw had gewerkt, maakte een tweede overkapping die tot de omleiding van de waterloop had geleid, het nutteloos en werd het in 1955 buiten gebruik gesteld.

Pas veel later wordt dit grote spui een eerste maal weer tot leven gewekt door de charmes van de horeca. Helaas slaapt het al snel weer in om te wachten op de Pierre Piwonski. Deze tovenaar van de gastvrijheid, die geen introductie meer behoeft, stak het restaurant in een hedendaags kleedje met een look die recht uit een roman van Jules Vernes lijkt te zijn weggelopen waardoor het vandaag over een uniek kader beschikt. Vandaag kunnen we namelijk nog steeds de indrukwekkende installatie met 2,5 m hoge kleppen bewonderen, maar dan in het restaurant La Grande Ecluse.

Een kleine anekdote: het spui bevond zich eerst in Anderlecht maar op vraag van de stad Brussel werd de grens een meter in het huizenblok vooruitgeschoven ter hoogte van deur 77, zodat het Brusselse eigendom werd...


Klik op een van de icoontjes en kies je favoriete Lili look!

Kies je persoonlijke lili thema:

blue purple green beige default red

Nieuwste VIB berichten :