Inloggen - Inschrijven

Welkom op het Ile de La Réunion

Réunion heet niet voor niks het ‘Eiland met de Duizend Gezichten.’

Om te beginnen is er het tropische klimaat, met een gemiddeld temperatuur van 28 °C in de zomer en tussen 18° en 24 °C in de milde winter. Dan is er de wonderbaarlijke natuurlijke schoonheid, met roodbruine vulkaanlandschappen, groene lagunes en prachtige witte zandstranden. En een hele vriendelijke en kleurrijke bevolking. Welkom in deze exotische smeltkroes.

Magische bergen

Bijna de helft van de oppervlakte van het eiland ligt meer dan 1000 meter hoog. Die hoogtes zijn bekroond met twee vulkanen: de Piton des Neiges die met 3069 meter de hoogste top is van de hele Indische Oceaan, en de Piton de la Fournaise. De uitbarstingen van de Piton des Neiges ligt trouwens aan de oorsprong van het eiland… 3 miljoen jaar geleden. De uitgespuwde lava vormde de bodem van het eiland en daar begonnen langzaamaan planten op te groeien. De Piton des Neiges is echter 20.000 jaar geleden uitgedoofd. De erosie en de gedeeltelijke instorting van de bergwanden hebben geleid tot het ontstaan van de drie beroemde dalen van La Réunion: Cilaos, Mafate en Salazie. Op die plaatsen zijn grandioze landschappen met een ongerepte natuur ontstaan. Lang geleden boden ze een schuilplaats aan gevluchte slaven. Later kwam de gegoede klasse er ontspanning zoeken en genoot er van de rust, de gezonde lucht, de natuur en de weldaden van het thermaal water. Vandaag zijn de keteldalen – de zogenaamde ‘ cirques’ – een paradijs voor trekkers, bergbeklimmers, terreinfietsers, liefhebbers van canyoning of sporten op snelstromende rivieren. Wie een uitzonderlijke ervaring wil beleven, moet weten dat die andere vulkaan, de Piton de la Fournaise, nog regelmatig ontwaakt, rommelt en feeërieke uitbarstingen toont. Een onvergetelijk spektakel!

Meer info op www.reunion.fr

La Réunion, een geschenk van de natuur

Van de oppervlakte van het eiland is ongeveer veertig procent, hetzij 105.400 hectare een beschermd nationaal park vol met wilde orchideeën, tamarindes, vijgenbomen, savannehagedissen, kameleons en vogels die uniek zijn in de wereld. Alles bij elkaar telt het eiland 1600 inheemse soorten planten, 43 soorten gewervelde dieren en 2000 soorten ongewervelde dieren.

Ook het koraalrif rond het eiland bezit een opmerkelijke biodiversiteit. Over een afstand van meer dan dertig kilometer zijn de zandstranden op natuurlijk wijze afgeschermd van de deining door de riffen. Duiken en snorkelen is toegankelijk voor iedereen. Papegaaivissen, zee-engelen, trompetvissen en vele andere exotische vissen bevolken de kleurrijke onderzeese wereld van La Réunion. Vooral tussen Saint-Paul en Saint-Pierre bieden gespecialiseerde centra duiktochten aan naar dieptes tussen drie en vijftig meter, afhankelijk van jouw niveau, of zwemtochten in de lagune met bril, snorkel en zwemvliezen.

Meer info op www.reunion.fr

Van gezinswandeling tot sportieve trektocht  

Het dal van Salazie, een immense groene tuin vol adembenemende watervallen, is zeer toegankelijk. Als het even kan, volg dan een Peï-gids, een hedendaagse verteller, en ontdek zo de lokale tradities en legendes. Cilaos is een paradijs voor liefhebbers van canyoning en mountainbiken, voor bergbeklimmers en voor kuurgasten die van het thermaal water willen profiteren. Het dal van Mafate lijkt een tijdloze plaats op een andere wereld. Het is omringd door tien toppen van meer dan 2000 meter hoog en is enkel te voet bereikbaar. Met meer dan 140 kilometer paden is Mafate het paradijs voor wandelaars en trekkers. Je kan er een week rondtrekken zonder tweemaal dezelfde plek te passeren!

Meer info op www.reunion.fr

Een eiland als een caleidoscoop

Op dit kleurrijke eiland woont een zogenaamde ‘regenboogbevolking’ die haar oorsprong vindt bij de eerste Franse kolonisten die hier voet aan wel hebben gezet in het midden van de 17de eeuw en met hen de eerste slaven die werden ingevoerd uit Afrika en Madagaskar. De originele blanke bevolking vermengde zich vrij snel met de slavenbevolking en werd langzaamaan een minderheidsgroep. Na 1848 vereiste de suikerrietexploitatie steeds meer mankracht en begon men beroep te doen op Afrikaanse, Indiase en Tamil vrijwilligers, wiens afstammelingen men nog steeds ‘Malbars’ noemt, of komende van Madras. De immigratie zette zich verder met de komst van handelaren en ambachtslui uit de islamitische delen van India en China. Uit al deze groepen is een creoolse identiteit ontstaan, met een gemeenschappelijke taal en een synthese van de verschillende geloofsovertuigingen, een echte mengelpot.

Uit deze fenomenale rassenvermenging is ook de typische gastronomie van La Réunion ontstaan. Ze vertoont invloeden uit Europa, Afrika, Madagaskar en Azië. Het meest traditionele gerecht is de Cari (ragout van vlees, vis of schaaldieren, bereid met lokale specerijen) maar er is ook de beroemde chou-chou van Salazie, de Cari bichique en salades van verse palmkool. En uiteraard wordt de maaltijd afgesloten met een kleine ‘rhum arrangé’, een rum van planten en vruchten die samen een bijzonder aroma bekomen.

Meer info op www.reunion.fr

Andere artikels