Inloggen - Inschrijven

Heerlijk genieten van Pisa

Pisa is de ideale bestemming voor wie op zoek is naar een ongedwongen weekendje weg. Alhoewel de stad niet bulkt van historische gebouwen zoals sommige andere steden in Toscane, is ze zeker een bezoekje waard. De meeste toeristen loop je tegen het lijf op de Campo dei Miracoli. Hier poseren ze met de topattractie van de stad: de toren van Pisa. Toch is er naast deze ‘must see’ nog veel meer te beleven op deze charmante bestemming.

Pisa is een stad op mensenmaat, een kaartje voor de ‘hop on hop off’ bus is dus eigenlijk niet nodig om de stad te ontdekken. Dankzij de warme gastvrijheid van de inwoners ga je je hier al snel thuis voelen en kan je makkelijk op eigen houtje de stad verkennen. Te voet of... met de fiets. Tweewielers zijn hier immers het transportmiddel bij uitstek bij de studenten die schoollopen aan de universiteit in het hartje van de stad. De hellingen in de stad zijn eerder beperkt, dus je hoeft zeker niet over de benen van Bartoli te beschikken. In Pisa kan je gemakkelijk een stadsfiets huren bij het CicloPi, het equivalent van de rode stadsfietsjes in Antwerpen. Wie het wat rustiger aan wil doen kan ook opteren voor een gids op een riksja om zich doorheen de stad te laten leiden. Lekker genieten doe je vervolgens in één van de vele trattoria’s. Hier proef je van authentiek Toscane met typische gerechten op basis van pasta met Toscaans rundsvlees of fijne vleeswaren.

Toch blijft Pisa wereldberoemd omwille van haar scheve toren. Wie de 297 trappen van de toren wil bedwingen moet daarvoor 18EUR neerleggen. Let op, want kinderen onder 8 jaar zijn niet toegelaten. De toren is in zijn totaliteit 54,5m hoog en is feitelijk een vrijstaande klokkentoren. In 1173 begon men aan de bouw van de toren, die uiteindelijk 200 jaar zou duren. Al tijdens het bouwproces begon de toren scheef te hangen. Door een onstabiele ondergrond en funderingen van slechts 3 meter diep is de toren niet alleen scheef, maar ook nog eens krom. Wie bovenaan de scheve toren staat heeft niet enkel zijn hoogtevrees overwonnen, maar wordt ook nog eens beloond met een mooi zicht op de Duomo Santa Maria, het Baptisterium en Camposanto. Naast de musea rondom de toren beschikt de stad over andere minder bekende bezienswaardigheden zoals het Palazzo dei Cavalieri of het kerkje Santa Maria della Spina langs de oever van de Arno.

Dankzij de ligging op slechts 15 kilometer van de Middellandse Zee is Pisa eveneens de ideale uitvalsbasis voor een dagje strand. Na een ritje door een oud moerasgebied arriveer je in het gezellige badplaatsje Marina di Pisa. Rondom de kleine plezierhaven vind je de hutten waar de lokale vissers hun vangst fileren. Geen wonder dat in deze buurt enkele uitstekende visrestaurants te vinden zijn. Wie zich hier aan een zandstrand verwacht is eraan voor de moeite. Toch is het ook fijn spelen in de golven van dit keienstrand. Een tip: strandsandaaltjes zijn hier geen overbodige luxe. Wie de zon wil aanbidden op een fijn zandstrand reist best nog even door richting Livorno tot in Tirrenia. De ideale manier om je vakantie te eindigen met wat dolce far niente in Italia.

Andere artikels