Inloggen - Inschrijven

Edinburgh, tussen heden en verleden

Edinburgh is een van die Europese steden die er met glans in slaagt om haar bezoekers een evenwichtige mix van oud en nieuw voor te stellen. De Schotse hoofdstad beschikt over een indrukwekkend erfgoed, maar laat je graag ook kennismaken met haar moderne kant. Wie langsheen Princes Street wandelt, weet meteen waarover we het hebben. Langs de ene kant van deze hoofdstraat ontdek je een veelheid aan leuke boetieks, terwijl je aan de overzijde uitkijkt op de prachtige tuinen van het hoger liggende kasteel dat dateert uit de 12e eeuw. Ga mee op ontdekking in deze verrassend groene stad die bulkt van de geschiedenis.

De beste manier om aan je ontdekking van de stad te beginnen is een wandeling langsheen de Royal Mile, Edinburgh’s oudste straat. De met kasseien geplaveide weg neemt je mee op ontdekking van ‘Old Town’, de talrijke volkse pubs en gezellige winkels. De Royal Mile brengt je vanaf Castle Rock en het Edinburgh Castle tot aan het Holyrood Palace. Dit statige klooster dat dateert uit de 12e eeuw doet vandaag nog steeds dienst als Schots werkpaleis van de Queen herself. Toch zal je haar er nooit tegen het lijf lopen, want tijdens het verblijf van de Britse koninklijke familie sluit het paleis haar deuren voor bezoekers. Op je wandeling langs de Royal Mile zal ook de St. Giles’ Chathedral je zeker in het oog springen met haar imposante kroon bovenop de vieringtoren. Binnenin de kathedraal hangt dan weer een mystieke sfeer en dat heeft alles te maken met de Thistle Chapel, oftewel Distelkapel. De plant is het symbool van Schotland en geeft haar naam aan de hoogste onderscheiding van Schotland, de Orde van de Distel. Wie oog heeft voor detail merkt in het prachtige houtsnijwerk de beroemde beeltenis van het engeltje dat de doedelzak bespeelt.

Na de architecturale pareltjes, is het tijd voor een streepje muziek. Straatmuzikanten zijn het hele jaar rond legio in Edinburgh. Ze bespelen hun doedelzak zoals enkel een Schot dat kan en zijn vaak helemaal uitgedost met authentieke kilt. Het jaarlijkse hoogtepunt is ongetwijfeld het zomerfestival ‘Military Tattoo’ dat zich afspeelt aan de voet van het Edinburgh Castle. Gedurende drie weken komen hier militaire fanfares van over de hele wereld het beste van zichzelf geven met ongeziene spektakels. Dit jaar gaat het festival door van 7 tot 29 augustus onder het thema “East Meets West”.

Wie Schotland zegt, denkt meteen aan haar highlands en overweldigende natuur. Toch beschikt ook de hoofdstad over een mooi allegaartje van tuinen en parken. Zo is het zalig genieten van een picknick in de kasteeltuin langsheen Princes Street. Ook wie wil kennismaken met de echte Schotse wildernis heeft de keuze uit heel wat dagexcursies vanaf Edinburgh. Zie je jezelf al varen op het Loch Lomond in het gelijknamige nationale park, de geschiedenis gaan ontdekken van Stirling Castle of zelfs rondtrekken in de highlands? Eén ding is zeker, achteraf is het altijd heerlijk om je Schotse avonturen af te sluiten met een whisky. De nationale drank is immers alomtegenwoordig in Schotland. Vele van de ontelbare distilleerderijen laten je heel graag kennismaken met de kunst van Whisky distillatie. Ook in Edinburgh is ‘The Scotch whisky Experience’ een smakelijke tussenstop. Schol!

Andere artikels