Inloggen - Inschrijven

Lissabon, zo dichtbij maar toch zo anders

Op iets meer dan 2 uur vliegen vanaf Brussel ligt de Portugese hoofdstad Lissabon. In deze stad waar de Taag uitmondt in de Atlantische Oceaan ontdek je een sfeer die uniek is in Europa. Dankzij haar ligging op de rand van het Europese continent speelde de stad een grote rol in de ontdekking van de Nieuwe Wereld, waar tot op vandaag haar invloed nog steeds aanwezig is. Ook tijdens jouw ontdekkingsreis doorheen de stad zal Lissabon je zeker weten bekoren, zowel tijdens de winter- als de zomermaanden.

Doordat de stad gebouwd werd op 7 heuvels, word je er als bezoeker vaak verrast door mooie verzichten. Vanop zo’n uitkijkpunt krijg je een overzicht van de stad die bekend staat om haar pittoreske straatjes die doen terugdenken aan de tijd van weleer. Voeg daar nog eens de kasseien aan toe waarop de karakteristieke gele tramstellen bolderen, en het postkaartje is compleet. De bekenste tramlijn, nummer 28, brengt je langs een wirwar van steile straatjes naar de populaire Alfama wijk, tot aan de voet van het imposante kasteel van São Jorge. Hier kun je genieten van het uitzicht terwijl je je tanden zet in een ‘pastel de nata’, een typisch krokant gebakje met een flanachtige vulling.

Lissabon werd evenzeer gevormd door haar geografische ligging, zo is ze de meest westelijk gelegen hoofdstad van continentaal Europa. Het mag niet verwonderen dat de stad doorheen haar geschiedenis onlosmakelijk verbonden was met de oceaan, en wat aan de overkant ligt. Het is dan ook vanuit Lissabon, meerbepaald Bélem, dat de wereldreiziger Vasco da Gama op zijn eerste expeditie uitzeilde. Vandaag herinnert het grootse monument, tegenover het Hiëronymietenklooster en nabij de toren van Bélem, aan dit glorieuze era van Portugese zeevaarders als Vasco da Gama, Magellaan en Cabral. De invloeden van de overzijde van de Atlantische Oceaan zijn niet enkel merkbaar in de stoere zeemansverhalen van de ontdekkingsreizigers. Ook aan de overzijde van de Taag doen een replica van Christus de Verlosser uit Rio en de Portugese versie van de Golden Gate Bridge uit San Francisco je meteen denken aan de overkant van de grote plas.

Ondanks de talloze statige gebouwen en monumenten die je doen terugdenken aan lang vervlogen tijden, presenteert Lissabon zich ook aan haar bezoekers als een moderne stad. Wie op zoek is naar eindelloos winkelplezier ontdekt er in de vele (merk)boetieks wel iets naar zijn (of vooral haar) gading. Ook wie gek is op architectuur ontdekt in Lissabon een schat aan oude pareltjes, zoals de Santa Justa lift, samen met nieuwe modernistische constructies. Zo mocht Lissabon in 1998 de Wereldtentoonstelling organiseren en werd het Park der Naties opgetrokken. In dit nieuwe stadsdistrict vind je ondermeer het Oceanário, één van ’s werelds grootste aquaria, kun je gezellig flaneren langsheen de paviljoenen van de expo of kun je vanop een hoogte genieten van het uitzicht met een ritje op de kabelbaan. Net zoals een bezoek aan Lissabon is het de ideale manier om even afstand te nemen van alles en te genieten.

Andere artikels