Inloggen - Inschrijven

Ontdek de hoofdstad van het carnaval

Nadat de finale van de wereldbeker voetbal er zich de voorbije zomer afspeelde en de Olympische Spelen er volgend jaar plaatsvinden, is Rio de Janeiro de vakantiebestemming bij uitstek in 2015. De stad die leeft op het ritme van de samba staat bekend om het meest uitbundige carnaval ter wereld en is de ideale uitvalsbasis voor wie een eerste keer kennis wil maken met Brazilië. We dompelen je dan ook graag even onder in de exotische sferen van dit prachtige land dat tot de verbeelding spreekt van menig reiziger.

Vanaf de top van de Corcovado waakt Christus de Verlosser over de stad. Hij aanschouwt de toeristen die uit alle hoeken van de wereld worden aangetrokken door Rio de Janeiro en haar wereldberoemde stranden Copacabana en Ipanema. Op de promenade die langs het strand van Copacabana kronkelt, herken je de bruisende golven van de oceaan in het patroon van de kenmerkende zwart-witte mozaïeken. Het is dé ontmoetingsplaats voor de Cariocas die zich helemaal toewijden aan de lichaamscultuur die zo eigen is aan Brazilië. Langsheen de promenade wordt getraind op de fitnesstoestellen, gaat men een stukje joggen of wordt een balletje getrapt op het fijne zandstrand.

Rio is onlosmakelijk verbonden met carnaval. Ook wie er niet bij kan zijn tijdens de spetterende festiviteiten in februari merkt algauw dat carnaval hier elke dag van het jaar aanwezig is. Dagelijks geven de studenten aan de vele sambascholen in de regio het beste van zichzelf op het opzwepende geraas van timbalen en tamboerijnen. De kans is groot dat je iets verder in de straten van Rio kennismaakt met een compleet andere dansstijl. Ongetwijfeld word je er getuige van enkele jonge atleten die hun beste bewegingen uit de kast halen tijdens een sessie van de Afro-Braziliaanse vechtdans capoeira. Het ritme van samba en capoeira staan dan ook symbool voor deze stad die nooit verveelt.

Meermaals zal Rio je de adem ontnemen. De stad biedt haar bezoekers enkele uitzonderlijke locaties waar je een mooi verzicht over de stad krijgt. Naast de bekende Corcovado kun je via een kabellift bovenop de Suikerbroodberg genieten van een uitzonderlijk panorama op deze wonderbaarlijke stad. Vanaf deze hoogte krijg je een mooi overzicht van de architecturale diversiteit die zo kenmerkend is voor Rio. Statige gebouwen uit het koloniale tijdperk staan er zij aan zij met modernistische constructies zoals de Sint-Sebastiaankathedraal met een capaciteit van maar liefst 20.000 personen. Wat zeker ook in het oog zal springen zijn de kleurrijke favelas, waarvan een groot deel gepacificeerd werd. Een voorbeeld daarvan is Santa Marta, de favela die vandaag haar deuren openstelt voor de talrijke toeristen die in de voetsporen van Michael Jackson willen treden. Hij nam er in de jaren ‘90 de videoclip op van zijn hit ‘They don’t care about us’.

Andere artikels