Inloggen - Inschrijven

De Boulonnais en Opaalkust, de zee en nog veel meer

Welkom in de Boulonnais, een warme streek die schilders inspireert, wandelaars bekoort, fotografen fascineert, lekkerbekken verzadigt en bezoekers die gewoon eens willen uitwaaien aantrekt. Of het nu waait, bewolkt is of de zon hoog aan de hemel staat, eenmaal je kennis hebt gemaakt met deze karaktervolle streek bekruipt je maar één gevoel: terugkeren!

Alles is binnen handbereik, dat maakt het hier zo leuk

Kilometerslange stranden, overhangende kliffen die uitkijken op de grillige zee, rotsen die de witte golven trotseren, velden met klaprozen die erbij liggen als rode tapijten, groene valleien waar paarden en schapen op de flanken grazen... De Boulonnais is een zuurstofrijke omgeving die je in eender welk seizoen meteen doet ontspannen.

De regio telt niet minder dan tien uitgestippelde wandelroutes. Het is voortdurend genieten, want tussen de kust en het achterland is geen enkel landschap hetzelfde. De witte kliffen van Pointe de la Crèche, gevormd door de tijd en de wind, komen plots tevoorschijn, de moerassen van Condette en de Slack zijn gehuld in mysterie, de afgeronde duinen van Equihen-Plage tot Hardelot verdwijnen in de horizon van zand. De departementsweg 940, die langs de kust loopt als een pijpje zoethout, neemt je mee langs enkele adembenemende verzichten in deze prachtige Opaalkust. Een bijnaam die de regio kreeg van schilder Édouard Lévêque voor haar verscheidenheid aan licht en veranderende kleuren. Vanop de uitstijgende krijtrotsen van Cap Blanc-Nez en Gris-Nez die uitkijken over het nauw van Calais, verschijnt af een toe de Engelse kust als een oplichtende lijn. Vanop ‘les Deux Caps’ kun je genieten van het warme kleurenpalet van een zonsondergang aan zee. Eenmaal de laatste lichtstraal is verdwenen, neemt de vuurtoren van Boulogne het over en verlicht hij op zijn beurt de kust.

Meer info: www.tourisme-boulonnais.com

Verdeeld tussen de zee en het land, goochelen de menu’s van de lokale restaurants met vis, vlees, schaaldieren, kaasspecialiteiten en lokaal gebak

Rondslenteren op de markt van Boulogne, gelonkt door het geroep van de marktkramers en de geur van verse groenten en fruit. Misschien laat je je wel verleiden door een smeuïge ‘Tarte Porteloise’ of een stuk cheddar voor de bereiding van een welsh, een kustspecialiteit die gegeten wordt met friet en een fris streekbiertje. Een specialiteit met Engelse roots dat zonder blozen werd overgenomen en te vinden is op de menukaart van de meeste restaurants.

Elke morgen kun je aan de viskraampjes, opgesteld aan de ingang van de haven, terecht voor de vangst van de dag: tong, schol, haring, kabeljauw, wijting, sint-jakobsschelpen... De vissoorten variëren per seizoen. In de zomer zijn mosselen met frietjes erg populair en ook de zeevruchtenschotels hebben veel succes. Ook wat vis betreft kom je niets tekort, maak van de gelegenheid gebruik om de ‘gaignée boulonnaise’ te proeven. Net als de middellandse bouillabaisse is dit het traditionele gerecht van de vissers. De haring is een echte traditie in dit gerecht. Hoewel ze vaak vergeten wordt, heeft de vis hier nog steeds een stevige reputatie. Zelfs bij de grote chef-koks van de streek.

Tijdens de eindejaarsfeesten moet je in de bakkerijen zijn voor ‘craquelins’, kerstspecialiteiten op basis van gesuikerd bladerdeeg. Lekker bij het ontbijt of als tussendoortje.

Meer info: www.tourisme-boulonnais.com

Een onvermijdelijke locatie om de fauna en flora van de oceaan te ontdekken

In Boulogne is de vis koning, zowel in de viskraampjes op de markten als in Nausicaà, het Nationaal Zeecentrum, dat je laat kennismaken met bijna 35.000 onderwaterdieren.

Nausicaa nodigt bezoekers uit om een duik te nemen in het hart van de oceanen om de zee in al haar facetten en live online te verkennen. Een rog aanraken, je laten imponeren door de gracieuze dansbewegingen van fluorescerende kwallen, even benauwd worden als een grote haai nadert, het onderwaterspel observeren van scholen vissen... Je komt er ook alles te weten over de flora en fauna op eilanden en de invloed van het ecosysteem van de oceaan. Kortom, alles en meer over de wondere onderwaterwereld.

Hier waan je je als bezoeker tussen droom en werkelijkheid in een wereld die geheel gericht is op het verkennen van de mariene biodiversiteit. De functies en relaties die de mens binden aan de zee en omgekeerd. De geluidsfragmenten en het lichtspel zorgen ervoor dat de aquariums een extra dimensie krijgen. Nausicaa doet er alles aan om je een bezoek te laten ervaren als een geweldige show: “het schouwspel van de zee”, waarin de mens zijn plaats zal moeten zien te vinden. Een fascinerende ontdekking van de onderwaterwereld voor groot en klein.

Meer info: www.tourisme-boulonnais.com

In Boulogne-sur-Mer heeft de geschiedenis haar sporen nagelaten

Als strategisch geografisch punt heeft de streek een boeiend verhaal te vertellen. Op het kruispunt van Groot-Brittannië, Frankrijk en België was de Boulonnais een interessante locatie voor de grote machtsmogendheden uit het verleden. Julius Cesar, Philippe Hurepel, Napoleon, Hitler... het zijn slechts enkele van de historische figuren die besloten hun kamp op te slaan in Boulogne om al dan niet het kanaal over te steken.

Boulogne-sur-Mer bulkt dan ook van erfgoedschatten: het grafelijk kasteel dat vandaag dienst doet als kasteelmuseum, het belfort (geklasseerd door Unesco), de stadsomwalling, de kathedraal... maar ook het hotel Désandrouin (waar Napoleon een nachtje doorbracht), het justitiepaleis en de herenhuizen geven een unieke historische charme aan deze stad.

Wie houdt van een beetje mysterie, kan elk jaar tijdens de maand april deelnemen aan de nachtelijke geleide wandelingen. Ook de historische sites zetten dan hun deuren open voor de nachtelijke bezoekers. Om het avondje mooi af te ronden geniet je van een diner in één van de typische restaurants van de stad.

Meer info: www.tourisme-boulonnais.com

Er is altijd reden voor een feestje, welk weer het ook is!

Drie snufjes muziek, een vleugje dans, een paar korrels frivoliteit en een goede dosis levensvreugde: dat is het recept voor een geslaagd feestjaar in de Boulonnais.
In de lente kondigt het zachtere weer de terugkeer van de muziekfestivals en de volksfeesten aan, die vaak geïnspireerd zijn door de zee. Kijk uit! Als je langskomt in de Boulonnais, weet dan dat een goed humeur zeer aanstekelijk is.

In juni stijgen de heteluchtballonnen aan de hemel van Wimereux terwijl in Hardelot de markt met streekproducten tal van lekkerbekken aantrekt op zomerse zondagen.

In juli vier de ganse Opaalkust het Feest van de Zee in Boulogne-sur-Mer, de eerste vissershaven van Frankrijk: oude scheepstuigen, folkloristische groepen en professionele fileerders geven het beste van zichzelf in de haven waar ze je laten kennismaken met de schatten van de zee: concerten, manifestaties, degustaties, excursies op zee...

Tijdens de allerheiligenvakantie biedt het festival Festi’Mômes in Hardelot de kinderen een week gevuld met spektakel, dans, humor en andere gekheden. Van ’s morgens tot ’s avonds lossen de artiesten elkaar af in het ‘Palais des Enfants’ aan de waterkant. Te land, ter zee en in de lucht... Overal vind je de levensvreugde van de bewoners van deze regio terug!

In de maand november kun je jezelf verwarmen aan de gigantische barbecues in de haven van Boulogne ter gelegenheid van het feest van de haring.

In december is het de beurt aan de kinderen, zij vieren de intrede van Sinterklaas. In februari is de kleurrijke confetti die de stoep opvrolijkt een getuige van het spetterende Carnavalsfeest.

Meer info: www.tourisme-boulonnais.com

Andere artikels