Inloggen - Inschrijven

De Vendée, nieuwe emoties à volonté

De 250 km lange kuststrook (waarvan 140 km fijne zandstranden) en de eilanden Yeu en Noirmoutier zijn getooid met kleurrijke kustplaatsjes, vissershaventjes en bruisende jachthavens. Het groene, heuvelachtige coulisselandschap van de Vendée wordt opgevrolijkt door talloze molens. In de Haut Bocage vertelt het themapark Puy du Fou het verhaal van de Vendée, van de Middeleeuwen tot vandaag. Ook heel typisch is het moerasgebied le Marais Poitevin in het zuidwesten van de Vendée. De talloze kanaaltjes met ronde brugjes vormen een uniek landschap. 

Vendée, Atlantische kust

Met zijn 250 km beschermde kusten, waarvan 140 km strand, zal de Vendéekust je beslist weten te bekoren. De uitstekende waterkwaliteit en licht glooiende stranden staan borg voor een heerlijke en veilige vakantie voor het hele gezin. De Vendée is het ideale speelterrein voor watersportliefhebbers. Ontdek de kustplaatsjes van de Vendée: Les Sables d’Olonne, de vertrekplaats van de zeilwedstrijd Vendée Globe, Saint Jean de Monts, de favoriete plek van heel wat kinderen, Saint Gilles Croix de Vie, de oudste haven van de Vendée, en La Tranche sur Mer, een klein kustdorpje…

Zoom op Île de Noirmoutier

Noirmoutier, dat dankzij het uitzonderlijke microklimaat de bijnaam ‘mimosa-eiland’ kreeg, is een paradijs voor natuurliefhebbers: blauwachtige zoutpannen, warme zandduinen, geurige struiken… In het Bois de la Chaise liggen de typische villa’s van Noirmoutier, als stille getuigen van de Belle Epoque en de ‘zeebaden’. Ook niet te missen: de unieke Passage du Gois, een ruim 4 km lange weg die bij hoogtij onder water loopt.

Île d’Yeu, de parel van de Atlantische oceaan

Bewonder de charme van de ongerepte kust, die geklasseerd is als natuurpark, met haar steile kliffen en bovenaan het beruchte oude kasteel. Samen met de wandelroutes in het binnenland maakt het kustpad het eiland tot een uitgelezen wandelgebied. Het Île d’Yeu biedt een brede waaier aan kustactiviteiten: zeilen, vissen, zeekajakken, diepzeeduiken, surfen, enz. maar ook tal van stranden om te baden of lekker te luieren.

Marais Poitevin, de wijdse natuur in

Als overblijfsel van een vroegere zeegolf, is het Marais Poitevin een van de mooiste landschappen aangelegd door de mens. Op een boogscheut van het moeras ligt het bosmassief Mervent-Vouvant, omgeven door pittoreske dorpjes.

Het Marais Poitevin strekt zich uit over 112.000 hectaren aan ineengevlochten kanalen en natuur. Het omvat drie zones: de kustzone, het drooggelegde moeras gewijd aan de landbouw en het natte moeras, dat ook bekend staat als het ‘Groene Venetië’, een gebied dat overstroomt bij winters hoogtij. Tal van aanlegsteigers wachten je op om de waterwegen van 'la Venise Verte’ te ontdekken. In de schaduw van geknotte essen kun je je met traditionele bootjes met vlakke bodem helemaal tot aan de majestueuze poorten van de Abdij van Maillezais laten varen.

Schatten opdiepen aan de rand van het moeras

Aan de rand van het moeras ontdek je de koninklijke abdij van Nieul sur l'Autise en zijn befaamde romaanse kerk, het middeleeuwse fort van Vouvant in het hartje van het bosmassief van Mervent-Vouvant, een verrassend mijndorp in Faymoreau en een onverwacht renaissancedorp in Foussais-Payré. En wie op zoek is naar gezelligheid moet zeker een van onze karakterdorpjes bezoeken, waar authenticiteit en een divers patrimonium centraal staan en waar het altijd goed toeven is.

De Bocage

In Bocage gaan geschiedenis en weelderig groen hand in hand: brembosjes, een kronkelende rivier, een abdij of een kasteel: elke tocht is een geschiedenisles op zich.

Iedereen kent het niet te missen themapark Puy du Fou

Puy du Fou werd in 2012 verkozen tot beste park ter wereld en in 2013 tot beste park van Europa. Het biedt een ware explosie van fantastische avonturenspektakels voor het hele gezin en opent dit jaar vier nieuwigheden in het nieuwe renaissance-universum in het grote park.

Wanneer bezoekers aankomen in Puy du Fou vergeten ze de 21e eeuw en storten ze zich in een grote reis door de tijd. Op meer dan 50 hectaren bezoek je er een schitterend natuurpark met onvergetelijke ervaringen en ontdekkingen om te delen met het hele gezin.

Natuur en authenticiteit lopen als een rode draad door alle decors van Puy du Fou. De hutten met rieten dak aan het Fort de l’An Mil of de ophaalbrug van de middeleeuwse stad zijn echt. Vijf grote voorstellingen dompelen de bezoeker onder in de actie: het Teken van de Zege (35 min.), de Vikingen (28 min.), het Geheim van de Lans (28 min.), de Dans van de Spookvogels (33 min.) en tot slot de Musketier van Richelieu (36 min.).

’s Nachts kun je er nog een spektakel ontdekken: de Cinéscénie van Puy du Fou. Al meer dan tien miljoen bezoekers, 1.200 acteurs op een scène van 23 hectaren, 24.000 kostuums, een groot, 1u40 durend spektakel en tal van nieuwigheden: het grootste nachtspektakel ter wereld is uitgegroeid tot een niet te missen mythe.

De Vendée met de fiets

De cirkel is rond! De Vendée is klaar om fietsliefhebbers te ontvangen.

De grotendeels autovrije en beschermde fietsroutes zijn af. Voortaan kun je naar het strand fietsen, de valleitjes van het coulisselandschap verkennen of in alle rust de charmes van het groene Venetië ontdekken op het ritme van de natuur.

Het departementale fietsnetwerk, dat in 1995 werd opgestart door de departementsraad van de Vendée, strekt zich vandaag uit over meer dan 1.600 km en is daarmee het grootste fietsnetwerk van Frankrijk. Met het gezin of onder vrienden? Ontdek het departement in alle veiligheid dankzij de verschillende fietsroutes. Voortaan kun je heel de Vendée verkennen op twee wielen.

Dit departementale fietsnetwerk wordt nog aangevuld met een sterk uitgebouwd lokaal netwerk in de kuststreek. Zo kun je genieten van nog eens 1.000 km extra fietsroutes.

Een route langs de Franse Atlantische kust waar de fiets koning is en de natuur koningin. Dat is de Vélodyssée, hart van EuroVeloroute 1, de langste fietsroute van Frankrijk. Deze nieuwe, 1.235 km lange fietsroute loopt voor 70 procent over autovrije paden en doorkruist Frankrijk van Bretagne, over de Vendée-kust tot aan het Baskenland.

Buitenkansjes in de Vendée

Aan de zee, tussen land en oceaan, in het hartje van de Vendée, in de Bocage, in het zuiden van de Vendée en in het Marais Poitevin… Overal vind je logies die aan al je wensen voldoen. Aarzel dus niet om je verblijf te kruiden met enkele ongebruikelijke verblijfplaatsen.

Ontdek de buitenkansjes om nog meer te genieten van de Vendée.

In 2014 rolt de Vendée de rode loper voor je uit en geniet je een klantenvoordeel: Vendée Tourisme lanceert het hele jaar door diverse afspraken, voor je lente-, zomer- of herfstvakantie of voor early bookings vanaf december.

Volgende afspraak is in juli: ‘van 28 juni tot 26 juli nodigt de Vendée kinderen uit’.

Toeristen kunnen genieten van meer dan 500 exclusieve aanbiedingen voor gezinnen: gratis kindermenu, gratis toegang tot toeristische bezienswaardigheden, gratis logies, gratis vrijetijdsactiviteiten of een geschenkje voor kinderen… Vind de lijst met deelnemende partners in de mobiele app ‘Vendée Coups de Cœur’ en op www.vendee-tourisme.com.

Andere artikels