Inloggen - Inschrijven

De trein, een originele manier om de wereld te ontdekken

In een tijd waar alles snel moet gaan, is het bon ton om tijdens je vakantie eens echt de tijd te nemen om van de dingen te genieten. Deze tendens ligt aan de basis van strekkingen zoals slow food, de kunst die je niet alleen leert om trager te koken maar ook om meer te genieten van je eten. Daardoor zijn ook de luxueuze treinreizen uit ver vervlogen tijden, waarop je verschillende landen soms zelfs een heel continent ontdekt, weer erg populair geworden.

Comfortabel geïnstalleerd in zo’n rijdend paleis, heb je werkelijk alle tijd om echt te ontspannen, om te sympatiseren met de andere reizigers en heerlijke maaltijden te verorberen, terwijl het landschap aan een slakkegangetje aan je voorbij schuift. Kortom, een treinreis zorgt voor onvergetelijke momenten in stijl.

Venice Simplon Orient Express


De Orient Express, de meest mythische van alle treinen, reed voor het laatst op 20 mei 1977 van Parijs via Wenen naar Istanbul. Sinds 1982 heeft een privémaatschappij een identieke trein op de rails gezet, uitsluitend voor toeristische doeleinden, onder de klinkende naam ‘Venice Simplon Orient Express.
Je vertrekt ‘s avonds vanuit ‘La Gare de l’Est’ in Parijs, na een nachtje slapen kan je een volledige dag genieten van de meest indrukwekkende landschappen van de Zwitserse Alpen en de Italiaanse Dolomieten tot je aankomt in ‘la Serenissima’ (Venetië), de prachtige lagunestad. Tijdens de reis word je behandeld als een koning, in een weelderig luxe decor: een cocktail als welkomstdrankje, een viergangendiner, lekker slapen in een somptueus privécompartiment, een uitgebreid ontbijt opgediend in je kamer, een driegangenlunch en tenslotte high tea in de namiddag terwijl je de meest romantische stad van Italië binnenrijdt. Een reis die je doet terugkeren in de tijd en je een buitengewone ervaring rijker maakt.

Dwars door Rusland

Rusland, dat bijna de grootte heeft van een continent, verbergt een overvloed aan culturele schatten die je onmogelijk allemaal kan ontdekken tijdens één reis per vliegtuig of per wagen. Om dat voor elkaar te krijgen verken je het land van de tsaren best vanuit een luxetrein. Zo kan je van elke stop profiteren om de vele bezienswaardigheden te ontdekken. Als je vertrekt vanuit Moskou zijn er twee mogelijkheden:

Eerst heb je de ‘Golden Eagle Trans Siberian Express’ die je in 12 dagen en 13 nachten van de Russische hoofdstad naar de mythische stad Vladivostok brengt, een havenstad die uitkomt op de Japanse zee, net boven China en Korea. Tijdens de reis van meer dan 9000 km, doorkruis je zomaar even 7 tijdzones. Maar het rustige ritme van de reis laat je toe om je jetlag progressief te verwerken, dag na dag, in minimale dosissen net zoals in de homeopathie. De trein passeert Kazan, Lekaterinbourg, Novossibirsk, Irkoutsk en het Baïkalmeer, rijdt over de Oeral en doorkruist de uitgestrekte steppes van Siberië. Tijdens de reis krijg je niet alleen adembenemende landschappen te zien, maar ook prachtige paleizen van de tsaren, de opera en andere indrukwekkende gebouwen. Vervolgens zet de trein koers naar Mongolië waar je joerts, de traditionele tenten van de Mongolen kan ontdekken. Voor je je eindbestemming bereikt doorkruis je nog de ongerepte natuur langs de rivieren die de grens met China en Noord-Korea vormen.
De andere mogelijkheid is om precies hetzelfde parcours te volgen tot in Oelan-Bator, de hoofdstad van Mongolië, dan af te splitsen naar de Gobiwoestijn om tenslotte in Peking in schoonheid te eindigen.

De Safaritrein

Als je echt een authentiek moment wil beleven en een reis terug in de tijd wil maken, dan moet je absoluut een ticket boeken voor de ‘Pride of Afrika’. Sinds de creatie van deze trein in 1989, staat Rovos Rails, de spoorwegmaatschappij die deze luxetrein beheert, garant voor een ongewone ontdekkingsreis doorheen Afrika. De trein wordt afwisselend getrokken door een stoom-, een elektrische- en een diesellocomotief.

De ’Pride of Afrika’ vervoert maximaal 72 passagiers in 36 prachtige suites met badkamer. Deze onwaarschijnlijk luxueuze trein met gerenoveerde wagons heeft zelfs parketvloeren. De trein ademt romantiek en schept een sfeer uit ver vervlogen tijden, zodat de gepriviligeerde reizigers de magie en het mysterie van Afrika kunnen ontdekken in een erg ontspannen, maar uiterst elegante, omgeving.
Vandaag stelt Rovos Rails een aantal reizen voor van 2 tot 15 dagen, waarbij je naargelang de gekozen reisroute de Kaap in Zuid-Afrika bezoekt, Dar es Salaam in Tanzania, verschillende natuurparken, de Victoriawatervallen en de Namibische woestijn. Je kan je treinreis ook afwisselen met een safari en zelfs op de meest prestigieuze golfterreinen van het continent een balletje slaan. Het summum is natuurlijk het hele parcours af te leggen in 28 dagen van de Kaap tot in Dar es Salaam en te eindigen in Caïro, gecombineerd met enkele vluchtjes, ook per helikopter, een cruise op de Nijl en als apotheose van de reis: de prachtige piramides.

Azië via de rails

Van op de legendarische trein, de ‘Eastern & Oriental Express’ kan je de fenomenale natuur van Zuidoost-Azië verkennen met prachtige rijstvelden, tropische wouden, indrukwekkende bergen en steden met weelderige tempels en koloniale gebouwen.

De ‘Eastern & Oriental Express’, een somptueuze luxetrein in een verrukkelijke retrostijl, die tussen Singapore, Maleisië, Thailand en Laos navigeert, straalt volop de charme van weleer uit.
Als je opteert voor het klassieke circuit, dan kan je de heksenketel van moderne steden zoals Singapore en Bangkok ontdekken, maar kan je je daarnaast ook onderdompelen in de authentieke sfeer van Penang en Georgetown. Tijdens een van de haltes vaar je de beroemde River Kwai af. Andere circuits laten je de oogverblindende landschappen in Thailand ontdekken en stellen excursies voor naar de vele tempels en verfijnde paleizen of brengen je naar de legendarische Gouden Driehoek.

Aan boord wordt alles gedaan om je van optimaal comfort te voorzien. Het salonrijtuig, dat ook dienst doet als panoramische wagon, een soort koloniale veranda, is de ideale plek om tijdens de dag, in een luxueuze canapé met een coktail in de hand te ontspannen, terwijl het ene na het andere magische landschap aan je voorbijglijdt.

De trein in de wolken

Door de immense landschappen die zich uitstrekken tot in het oneindige, leent Latijns-Amerika zich perfect voor een reis per trein. In Argentinië, in de provincie Salta, aan de Chileense grens in het Andesgebergte, rijdt een van de meest mythische treinen, ‘El tren a las nubes’. Het is een van de spectaculairste treinreizen van Zuid-Amerika. Wie last van hoogtevrees heeft kan beter een andere trip kiezen. De trein circuleert namelijk geregeld op hoogtes van meer dan 4000m. De uitzichten zijn dan ook adembenemend. Als je op een gegeven moment een aantal immense ijzeren bruggen oversteekt, gebeurt het vaak dat de trein de wolken overstijgt. Vandaar zijn veelzeggende naam…

Dit parcours van 217 km ligt op een van de hoogste spoornetten ter wereld. Je steekt de duizelingwekkende bergen van de Andes over, je passeert een 20-tal tunnels, een dertigtal bruggen en zo’n vijftien viaducten, stuk voor stuk ingenieuze hoogstandjes. De trein die niet alleen toeristen vervoert maar ook de lokale bevolking, heeft een schitterende panorama- en restauratiewagon waar vaak folkloristische spektakels worden georganiseerd. Aan zowat elke halte bieden dorpelingen artisanale hebbedingetjes, kleren en andere regionale producten aan. Een ding is zeker: het is een bijzonder originele reis en je bent meteen van de nodige souvenirs voorzien.

Tekst : David Dupuis
Vertaling: Myriam Thys

Andere artikels